Çankırı’da Su Ürünleri Avlanma Yasağı Sona Eriyor !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Çankırı’da Su Ürünleri Avlanma Yasağı Sona Eriyor !

1380 Sayılı Su Ürünleri Kanun’u ile Su Ürünleri Yönetmeliği hükümlerine göre çıkarılan,  5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğin 11. Maddesinin 7. Fıkrası gereğince; Çankırı İlimizde bulunan su ürünleri avlak sahalarında sazan, kadife, siraz ve yayın balıklarını üreme dönemlerinde korumak için konulan su ürünleri avlanma yasağı 15 Haziran 2022 tarihinde sona erecektir.

 

İlimizde Avlanmanın Tamamen Yasaklandığı İçsularımız

ÇERKEŞ Ağılı, Beşir dereleri ve kolları, Horhor Deresi

 

İç sularımızda amatör su ürünleri avcılığı yapacak vatandaşlarımız; aşağıdaki tabloda belirtilen boy limiti ve alıkonulabilir miktar kurallarına titizlikle uymaları gerekmektedir.

Çizelge 5 -Avlanabilir İçsu balıkları ve İzin verilen kriterler

 

Türler   Latince adı Boy Limiti
(en az)
Alıkonulabilir Miktar (en fazla)
Doğal alabalık (Bütün türler) 25 cm. 3 adet
Gökkuşağı alabalığı   Oncorhynchus mykiss Yok 10 adet
Sazan   Cyprinus carpio 40 cm. 5 adet
Kadife   Tinca tinca 26 cm. 10 adet
Sudak   Sander lucioperca 26 cm 10 adet
Tatlısu levreği   Perca fluviatilis 18 cm. kg
Tatlısu kefali   Leuciscus cephalus 20 cm. kg
Siraz   Capoeta tinca 20 cm. kg
Turna   Esox lucius 40 cm. 5 adet
Yayın   Silurus glanis 90 cm. 1 adet
Diğer türler —– Yok kg

 

İçsularda amatör su ürünleri avcılığı yapacak vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken başlıca hususlar aşağıda belirtilmiştir.

(1) Amatör balıkçılıkla avlanmış olan her türlü su ürününün satışı, canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılması yasaktır..

(2) Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.

(3) Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması yasaktır.

(4) Çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne ile donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı yasaktır.

(5) Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.

(7) Akarsuların, göllerin ve göletlerin yatakları değiştirilerek bir kısmının kurutulması veya bentlenmesi yöntemi ile avcılık yapılması veya ızgaralarla balık toplanması yasaktır.

(8) Gün içinde av saati sınırlaması yoktur.

Konu ile ilgili olarak Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin DÜZGÜN “Çankırı’da bulunan su ürünleri avlak sahalarımızda( göl,gölet,akarsular) yıl boyunca denetimler yapılmakta olup, su ürünleri avcılığıyla ilgili yasak ve sınırlandırmalara uymayanlar hakkında ilgili kanun ve yönetmelikler gereği, ticari avcılık ve amatör avcılık ihlalleri için İdari Para Cezası uygulanmakta ve yakalanan av araç ve gereçleri ile istihsal olan su ürünlerine el konulmaktadır.

Sürdürülebilir balıkçılığa katkıda bulunmak için tüm amatör avcılarımızın, kullanımı yasak av araçları ile su ürünleri avcılığı yapmamalarını, avlanabilir asgari boy ve alıkonulabilir miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerini ve belirtilen miktardan fazlasını avlamak suretiyle alıkoymamalarını ve bu konuda gereken duyarlılığı göstermelerini rica ederiz” dedi.

Sürdürülebilir balıkçılık için lütfen kurallara uyalım!

KAYNAK: Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !