Seydişehir’de Balıkçılar “Vira Bismillah” Dedi !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Seydişehir’de Balıkçılar “Vira Bismillah” Dedi !

Sucul canlıların üreme dönemi olan 15 Mart – 15 Haziran arası avlanma yasağı tamamlanmış olup, balıkçı teknelerimiz balık ve su ürünleri avlamak üzere İlimiz sınırları içinde bulunan göllere indirildi.

Balık avlanma sezonunun açılması ve 2022 yılının Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı (IYAFA 2022) ilan edilmesi nedeniyle Seydişehir İlçemiz Suğla Barajı Gökhüyük Balık İskelesinde Seydişehir Kaymakamlığı, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Seydişehir Belediyesi organizasyonunda teknelerin göle indirilmesi töreni düzenlendi.

Balıkçı teknelerinin göle indirilmesi sırasında renkli görüntüler yaşandı. Tekneleri kullanan, ağ atan, çalışanların karı koca, çocuklardan oluştuğu, balık avcılığının ailenin hep birlikte işi üstlendiği bir aile işletmesi haline geldiği gözlemlendi.

Balıkçı teknelerinin göle indirilmesi töreni Suğla Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Mustafa Aşkayanar’ın ‘Hoş geldiniz’ konuşması ile başlayarak Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal’ın konuşmaları ile devam etti.

Belediye Başkanı Mehmet Tutal, yasak zamanında balık avlamanın balık ve su ürünleri neslini tehlikeye attığını, yasak dönemde kurallara uymanın büyük önem arz ettiğini ifade ederek yeni balıkçılık sezonun hep birlikte açılışını yapıyoruz. Balıkçılarımıza ve Seydişehir’e hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Daha sonra Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin yaptığı konuşmada: “Bu yıl vira Bismillah’ı Seydişehir’de dedik. Konya büyük bir coğrafyaya sahip, hem tarımın başkenti hem de hayvancılığın üretim merkezi konumunda. Aynı zamanda 170 tane göl ve göleti ile balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği yapan yıllık 365 ton balık üreten, Avcılıktan ise 1500 ton balık avcılığı yapılan bir iliz.

Başta sazan balığı olmak üzere yaklaşık 10 çeşit balık üretimi yapıyoruz. Her yıl düzenli olarak bölgemizdeki doğal su kaynaklarımızın balıklandırma çalışmalarını yürütüyoruz. 2021 yılında Konya’da bulunan göl, gölet ve barajlara 2.000.000 adet yavru sazan balığı yavrusu bıraktık. Ayrıca ilçe müdürlüklerimiz göl ve göletlerimizden halkımızın daha kaliteli ve sağlıklı hayvansal besin ihtiyacının karşılanmasını sağlamak amacıyla mevcut balıkların boy, tür ve zaman bakımından uygunluğunu denetleniyor. 15 Mart- 15 Haziran arasında sudaki canlıların üreyebilmesi için avcılık yapılmaması çok önemli. Bakanlığımız bu üretime katkı sağlamak için tekne başına 1.000 TL destek veriyor. 2021 yılında  Suğla gölündeki balıkçılarımızdan 71 tekne sahibine 89.050 TL. toplamda Konya da 533 tekne sahibine 685.400 TL. destekleme yapıldı. Bizim isteğimiz avlanma yasağında kurallara uyulması aynı zamanda yasak bitiminde de avlanan balıkların boylarına dikkat edilmesi ve uygunsuz avlanma yapılmaması. Biz Konya’da 2021 yılında balık işleme ile ilgili 9.617 ton işlenmiş balık ihraç ettik.

Bakanlığımız Araştırma Enstitüleri ile birlikte nesli tükenmekte olan balık türlerini doğal ortamına tekrar kazandırmak için çalışmalar yapmaktadır. Bölgemizde endemik olarak bulunan yağ balığı enstitüler tarafından üretimi gerçekleştirilerek  doğal su kaynaklarımıza bırakılmaktadır. Ayrıca İl Müdürlüğümüz kiralama dönemlerinde endemik türleri avcılık kapsamına almamaktadır. Avcılığının yapılmasına müsaade etmeyerek koruma altına almıştır. Seydişehir sulak alanlarına ait endemik tür olan yağ balığı araştırma enstitülerince kontrollü bir şekilde üretimi yapılarak doğal ortamına tekrar bırakılmıştır. Nesli tükenmekte olan su canlılarımızın sürdürülebilirliğini sağlamak için vatandaşlar olarak endemik türlerin avcılığının yapılmasına karşı duyarlı olmalıyız.” yeni balıkçılık sezonun üreticilerimize, tüketicilerimize, balıkçılarımıza ve Seydişehir’e hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyor, bereketli bir sezon olmasını diliyorum” dedi.

Yalıhüyük Kaymakamı İbrahim Yazıcı yaptığı konuşmada balık avcılığına uyulması gereken kurallara azami dikkat edilmesi gerektiğini dile getirerek, yeni avlanma sezonunun hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını temenni etti.

Konuşmaların ardından İlçe Müftüsü Adem Bebek’in dualarıyla kooperatife üye balıkçılar aileleriyle birlikte teknelerini göle indirerek vira Bismillah dedi.

Seydişehir İlçe tarım ve Orman Müdürlüğüne ait kontrol ve denetim teknesi ile göle açılan Kaymakam İbrahim Yazıcı, İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin Seydişehir Belediye Başkan Mehmet Tutal ve ilçe protokolü balıkçılara kolay gelsin dileklerini iletti.

Programın ardından balıkçılar pişirdikleri balıkları misafirlere ikram etti.

Balıkçı teknelerinin göle indirilmesi törenine  Yalıhüyük Kaymakamı İbrahim Yazıcı, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Yalıhüyük Belediye Başkanı Celal Özmen, Konya İl tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı İsa Kaplan, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yücel Doğan, Seydişehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yavuz Ünüvar, diğer İlçe Tarım ve Orman Müdürleri, STK Başkanları, siyasi parti temsilcileri, teknik personeller ve balıkçılar katıldı.

KAYNAK: Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !