Yalova’lı Balıkçılar “Vira Bismillah” Dedi !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Yalova’lı Balıkçılar “Vira Bismillah” Dedi !

İl Müdürlüğümüz tarafından Armutlu ilçesine bağlı Kapaklı Balıkçı Barınağı’nda 2022-2023 yılı Balıkçılık Av Sezonu Açılış Programı düzenlendi. Programa Vali Muammer Erol, Milletvekili Meliha Akyol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, İl Müdürümüz Suat Parıldar, Kurum Müdürleri ile balıkçılar katıldı.

Balıkçılık Av Sezonu Açılış Programı Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. İlahilerinde okunduğu program av sezonu için yapılan duayla devam etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Yalova Deniz Ürünleri Avcıları Birliği Başkanı Recai Sert, av sezonunun balıkçılara hayırlı olmasını diledi.

İl Müdürümüz Suat Parıldar ise yaptığı konuşmada balıkçıların 1 Eylül itibariyle denize açılarak 7,5 ay boyunca rızıklarını arayacaklarını söyledi. Bereketli ve başarılı bir sezon dileyen İl Müdürümüz, Yalova’nın 123 kilometre kıyı şeridiyle sahip olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu;

Ülkemiz denizlerinde 500 balık türü bulunuyor. Bu türlerden yaklaşık 100 ünün de ticari avcılığı yapılıyor. Su ürünleri sektörü 53 bin kişiye doğrudan, 250 bin kişiye de dolaylı olarak istihdam sağlıyor. İlimizde ise kayıtlı olarak 156 irili ufaklı balıkçı gemisi ve 1.168 ticari balıkçı kardeşimiz sektöre hizmet vermektedir.

2021 yılında ilimiz balıkçıları tarafından yaklaşık olarak 14.000 ton su ürünleri istihsal edilmiş ve yine yaklaşık olarak 277 milyon lira girdi sağlanmıştır.2021 yılında 120 küçük balıkçımıza 310.600 TL.(pandemi nedeniyle iki kat ödendi), 2022 yılında da 115 balıkçımıza 148.950 TL. destek yaptık.

Siz balıkçılarımızın her türlü sorunuyla dertlendik. Bire bir ilgilendik. Tarafımızda çözebileceğimiz sorunları içimizde halletmeye çalıştık, diğerlerini de vakit kaybetmeden bizzat tarafımdan Bakanlığımıza ilettik.

Değerli Balıkçılar; Bu vesileyle çok önemli iki hususa değinmekte fayda görüyorum. Denizlerimiz, hatta tüm tabiat insanların hizmetlerine sunulmuş olmakla birlikte bizlere verilmiş bir emanettir.Bu nedenle sadece bu günü değil, yarınları da sadece kendimizi değil, çocuklarımızı da düşünmeliyiz. Emaneti sahibine teslim edinceye kadar onu en iyi şekilde korumak, kollamak ve muhafaza etmek zorundayız.

Milyonlarca insanın rızık kapısı olan denizlerimiz, Çok ciddi tehdit altındadır. Her yıl binlerce ton plastik atık denizlerimize boca ediliyor. Balıklar adeta o naylonlarla beslenir hale geldi. Kirlilik sadece insanlara değil, denizlerde yaşayan canlılara da büyük zarar veriyor. Bu nedenle bu kirliliği önlemede bizler üzerimize düşen görevleri azami ölçüde yerine getirmeliyiz. Getirmeyenleri de uyarmalıyız.

Bir diğer önemli konu da balık av yasaklarına ve kurallarına dikkat edilmemesidir. Kaçak ve bilinçsiz avcılık gelecek nesillerin hakkını gasp etmek demektir. Ben bizim balıkçılarımızın böyle bir yanlışa düşeceklerine, ya da yanlışta ısrar edeceklerine inanmıyorum. Denizlerimizi korumak, herkesten önce balıkçılarımızın, bizlerin görevi olduğunu düşünüyorum. Biz İl Müdürlüğü olarak kaçak avcılıkla mücadelede aralıksız ve fedakarca mücadele etmeye çalışıyoruz.

Değerli Balıkçılarımız; bu düşüncelerle sözlerime son verirken sizlere bereketli, bol bir sezon diliyorum. Pruvanız neta, dümeniniz viya, rüzgarınız kolayına, bahtınız açık olsun diliyorum. Hepinizi Allaha emanet ediyorum. Rabbim yar ve yardımcınız olsun“.

Yalova Milletvekili Meliha Akyol da yaptığı konuşmada balıkçıların taleplerini Ankara’da ilgili kurumlara her zaman ilettiklerini ifade etti. Geçtiğimiz yıl müsilaj nedeniyle yaşanan sıkıntının bu sene Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı önlemlerle önüne geçildiğine değinen Akyol, av sezonunun tüm balıkçılara hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri teknelerin olduğu kısma geçerek dualarla av sezonunu başlattılar. Balıkçı teknelerini de gezen Vali Muammer Erol ve Milletvekili Meliha Akyol, tekne sahibinden balıkçı teknesi ile ilgili bilgiler aldılar.

01 Eylül 2022 tarihi itibariyle başlayan Su Ürünleri Avlanma Döneminde;  1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa göre çıkarılan Su Ürünleri Ticari Avcılığını Düzenleyen Tebliğ çerçevesinde avcılık faaliyetleri gerçekleştirilecek.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !