Gelecek Nesiller İçin Avlanabilir Asgari Balık Boyları Çalışması Yapıldı

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Gelecek Nesiller İçin Avlanabilir Asgari Balık Boyları Çalışması Yapıldı

Balıkçılık günümüzde ve gelecekte tüm ülkelerin ekonomisine belirli bir yatırım ve çaba karşılığı sürekli girdi sağlayan önemli bir kaynaktır. Balıkçılık dolayısı ile balığın önemi, belki de ekonomik girdi sağlamasından daha ziyade, içerdiği yüksek miktardaki kaliteli hayvansal proteine sahip olmasında aranmalıdır. Beslenme, özellikle dengeli beslenmenin bilincinde olan toplumlar, hayvansal protein kaynaklarını daha da zenginleştirmek için denizlerden ve içsulardan yüksek oranlarda yararlanmanın yolunu sürekli aramakta, özellikle geleceğe bugünden yatırım yapmaktadırlar.

Dünya nüfusu hızlı bir şekilde artmaya devam ederken doğal olarak bir beslenme sorunu ortaya çıkmaktadır. İşte tam da bu noktada su ürünleri çok önemli bir kaynak olarak görülmektedir. Balıkçılığın sürdürülebilir ve devamlılık arzı, mevcut su ve su ürünleri kaynaklarının korunması ve geliştirilmesi, doğal kaynakların maksimum düzeyde ve temiz kullanılması çerçevesinde; bilimsel, gerçekçi ve sürdürülebilir bir kaynak yönetimi planının uygulanması ile mümkün olabilir.

Sürdürülebilir su ürünleri istihsalinde koruma ve denetim faaliyetleri oldukça önemlidir. Denetim faaliyetleri; su kirliliği parametrelerinin izlenmesi, avlanma yasağı, boy, bölge ve tür yasakları gibi pek çok hususu kapsar. Ancak geniş su alanlarında sınırlı personelle ve günün her vaktinde bu faaliyetleri sürdürmek, ancak belli bir noktaya kadar başarılı olunmaktadır. En iyi koruma tedbiri ise kaynağı kullananlar ve tüketenler tarafından alınacağına göre; sürdürülebilir su ürünleri istihsali için paydaşlar, yeterli düzeyde bilinçlendirilmelidir.

Bu bağlamda; gerek vatandaşlarımızın gerekse balıkçılarımızın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından tasarlanan ve İl Müdürlüğümüz tarafından bastırılmış olan, su geçirmez zemin üzerine deniz ve içsulara ait su ürünlerinin yasal avlanabilir asgari boy limitlerini içeren ve avlanması yasak tür bilgilerinin yer aldığı boy afişi, İl Müdürlüğümüz görevlilerince perakende su ürünleri satış yerlerinde görülebilecek en uygun noktalara asılmıştır.

Balıkçılara ve çevrede bulunan vatandaşlarımıza, su ürünleri istihsalinde devamlılığın tesis edilmesi, bizden sonra gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel hediyenin bu olacağı ve bunun için balıkların avlanmadan önce hayatında en az bir defa üremesinin gerektiği ve bu nedenle de balık alırken ve satarken afiş üzerinde belirtilen boylara dikkat edilmesi gerektiği ifade edilmiştir. Yapılan bu çalışma vatandaşlarımızın ve balıkçılarımızın dikkatini çekmiş ve bu konuda destek vereceklerini ifade etmişlerdir.

KAYNAK:

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

 

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !