Balıkta Kalite, İyi Tarım Uygulamaları

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Balıkta Kalite, İyi Tarım Uygulamaları

Tarım; Ülke ekonomisinin temelidir. Aynı zamanda birçok sektörün de hammadde kaynağıdır. Günümüzde toplum sağlığını tehdit eden gıda maddelerinin güvenliğine ilişkin sorunlar nedeni ile Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere,  uluslararası ticarete konu olan tüketici talepleri doğrultusunda, sertifikalı ürünler tercih edilmeye başlanılmıştır. Bunun sonucunda; çevre, insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen, tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğini sağlayan bir üretim metodu olan ‘İyi Tarım Uygulamaları’ ortaya çıkmıştır. İyi Tarım Uygulamalarında hedef; her metrekaresi kayıtlı, üretim sistemi oturmuş, ülke içi ve dışında ticari yanlışa meydan vermeyen, üreticiye daha çok kazandıran, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını azami derecede koruyan, tüm gelir gruplarının tüketebileceği gıdaya ulaşmalarını sağlamaktır.

Kayseri’de su ürünleri yetiştiricilik belgesine sahip 38 işletme toplam 19.756 ton proje uygulama kapasitesi ile faaliyet göstermektedir. İlimizde alabalık üretimi yapan bu işletmelerden Kocasinan ilçesinde 8 adet,  Pınarbaşı İlçesinde ise 1 adet olmak üzere toplam 9 adet işletme 2018 yılında 2.140 ton/yıl alabalık üretimi yapmış ve İTU (İyi Tarım Uygulamaları ) sertifikalı ürünleri pazara sunmuştur.

İlimiz Kocasinan İlçesinde faaliyet gösteren alabalık üretim işletmeleri 2019 yılı için ilgili KSK ( Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu) ile sözleşme imzalamış olup denetim ve kontrol çalışmaları tamamlanmıştır. Denetim ve kontrollere Kocasinan İlçe Müdürlüğünden Su Ürünleri Mühendisi Hakan YILDIZ ile Ziraat Mühendisi Erkan KARADAĞ eşlik etmiş olup İlimiz Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisleri Meltem KAYNAK KÖK ve Gökşen SARAY izleyici olarak katılmıştır.

KAYNAK:

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !