Proje Adı: Arkadaşım Balık …

Su Ürünleri Fakülteleri Haberleri
0
(0)

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Kübra AK’ın yürütücülüğündeki proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulunmuştur.

Fakültemiz öğretim elemanı Arş. Gör. Dr. Kübra AK’ın aşağıda ayrıntıları belirtilen projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulunmuştur. Ar. Gör. Dr. Kübra AK’ın projesinin başta ülkemiz olmak üzere üniversitemize ve fakültemize hayırlı olmasını temenni ederiz.     
 
Proje Başlığı: Arkadaşım Balık
Projenin Amacı: 
Çocukların en doğal ilgilerinden biri, çevreyi gözlemlemek, araştırmak ve keşfetmektir. Bu nedenle çocukluk döneminde bilimin, çocukların gelişimlerinin ve öğrenmelerinin doğal bir bileşeni olarak görülmesi gerektiği bildirilmektedir (Uyanık ve Kandır, 2014).
 
Çocukların araştırma ve öğrenme meraklarına uygun, katılımcılığa teşvik eden etkinliklerle öğrenme ve deneyimleme ortamı sunmanın sosyalleşme fırsatları için olumlu katkılar sağlayacağı belirtilmektedir (Haugland ve Wright, 1997). Kilmer ve Hofman’a (1993) göre bilim dünyayı merak etmek, problem çözmek ve dünyanın nasıl işlediğinin anlaşılması süreci olarak tanımlanmıştır.
 
Çocukların hayal gücünü ve yaratıcılıklarını tetikleyen akvaryumlar, gözlem yeteneklerinin geliştirilebileceği muazzam ortamlardır. Beş ve altı yaş grubundaki çocuklarla yapılan bir çalışmada, su altı dünyasıyla alakalı, balıkların nasıl nefes aldığı, balıkların uyuyup uyumadıkları, balıkların ellerinin neden olmadığı gibi konuların en fazla  merak edilenler arasında olduğu belirtilmiştir (Ceylan ve ark., 2015).
 
Yapılması planlanan proje çalışmasının amacı, hedef kitle olarak belirlenen 1. sınıf ilköğretim öğrencileriyle sucul ekosistemin güzel bir örneğini oluşturan renkli akvaryum dünyasını buluşturmak, su altındaki yaşam hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak, sucul canlıları tanıma, sevme ve koruma bilincini oluşturmak ve doğaya olan farkındalıklarını arttırmaktır.  Bu amaçla;
  • Tatlı su, deniz akvaryumları ve su canlıları koleksiyonunda bulunan türlerin oyunlarla anlatılması,
  • Canlı balıkların solungaç, pul, yüzgeç gibi anatomik özelliklerinin çocukların farklı duyu organlarına hitap ederek uygulamalı olarak tanıtılması,
  • Balıkların beslenmesinde kullanılan ve gözle görülemeyecek kadar küçük olan, balıkların canlı yemlerinden artemiaların mikroskop altında öğrencilere inceletilmesi,
  • Kirli ve temiz akvaryum ortamlarında deneysel metotlarla su parametrelerinin ölçülmesi ve kirliliğin canlılar üzerindeki etkisinin tartışılması,
  • Öğrencilere ölçme ve değerlendirme kapsamında ön test-son test ve mini test uygulamalarının yapılması hedeflenmiştir.
 
Yapılması planlanan etkinliklerle projenin beklenen etkileri,
  • Doğa sevgisi ve canlıların hayatlarına saygılı olma anlayışının kazandırılması,
  • Çevresinde bulunan diğer canlı türlerini tanıyarak farkındalık kazandırılması,
  • Grup etkinlikleriyle sosyal iletişimin kazandırılması,
  • Sorumluluk sahibi olmaları yönünde teşvik edilmesi,
  • Küçük yaşta çevre bilinci ve doğayı koruma içgüdüsü kazandırılması,
  • Hobi edinmesi,
  • Eğitim hayatına yeni başlamış öğrencilere eğlenceli ve öğretici bir oryantasyon süreciyle okul sevgisinin kazandırılmasıdır.

KAYNAK:

RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ

Su Ürünleri Fakültesi 

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !