Denizlerdeki Balık Stokları Araştırma Gemileriyle Takip Ediliyor !

Tarım ve Orman Bakanlığı Haberleri
0
(0)

Denizlerdeki Balık Stokları Araştırma Gemileriyle Takip Ediliyor !

-TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAGEM BÜNYESİNDEKİ ENSTİTÜLER TARAFINDAN STOK, BALIKÇILIK, AVCILIK, BİYO-EKOLOJİK  VE GENETİK  ARAŞTIRMALAR YÜRÜTÜLÜYOR

– GEÇEN SEZON BALIKÇILARIN AĞINA TAKILAN 292 BİN TONLUK DENİZ BALIĞININ  171 BİN TONUNU   HAMSİ OLUŞTURDU

– TARIM VE ORMAN BAKANI PROF. DR. KİRİŞCİ:”BALIKÇI KARDEŞLERİMİZDEN KREDİ BAŞVURULARI ALINMAYA VE KULLANDIRILMAYA BAŞLANDI. BİR KEZ DAHA HAYIRLI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUM”

Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde su ürünleri konusunda faaliyet gösteren  enstitüler tarafından stok, balıkçılık/avcılık ve akuakültür araştırmaları, biyo-ekolojik,  genetik, oşinografik ve limnolojik araştırmalar ile ıslah çalışmaları yürütülüyor.
Denizlerde 1 Eylül’den itibaren avlanma yasağının sona ermesiyle balık pazarları hareketlenmeye başladı. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de üretim ve ticaret boyutuyla su ürünleri sektörü her geçen gün gelişiyor. Türkiye su ürünleri üretiminde denizler, iç sular, göl ve göletleriyle şanslı bir konumda bulunuyor.
Türkiye’nin denizleri ve iç suları, yaklaşık 25 milyon hektarlık bir yüzey alanına sahip.  Bu, tarım alanlarına yakın bir alan anlamına geliyor.  Gelecekte de bu kaynaklardan verimli bir şekilde yararlanabilmek için korunmaları ve sürdürülebilir kullanımları büyük önem taşıyor.
Bakanlığımıza bağlı TAGEM bünyesinde su ürünleri konusunda çalışan enstitüler, stok araştırmaları, balıkçılık/avcılık araştırmaları, biyo-ekolojik ve genetik araştırmalar, oşinografik ve limnolojik araştırmalar ile akuakültür araştırmaları ile ıslah çalışmaları yürütüyor.
Sorumluluk sahası Karadeniz olan Trabzon Su Ürünleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile sorumluluk sahası Akdeniz ve Ege Denizi olan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü tarafından, denizlerimizde balıkçılık yönetimine esas oluşturacak verilerin elde edilmesi, ticari balık stoklarının tahmini ve izlenmesi amacıyla SÜRAT Araştırma-1 ve Akdeniz Araştırma-I gemileriyle deniz araştırmaları yürütülüyor.

Ayrıca, iç sularda ticari su ürünleri stoklarının izlenmesi kapsamında, göl ve baraj göllerinde Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü ile Elazığ Su ürünleri Araştırma Enstitüsü tarafından projeler uygulanıyor.
Su ürünleri üretimi geçmişte daha çok avcılık yoluyla yapılırken, günümüzde avcılıkla yetiştiricilik miktarı birbirine yaklaşmış durumda. Geçen av sezonunda avlanan deniz balıklarının miktarı 292 bin ton olarak kayıtlara geçti.  Avlanan deniz balıklarının türlere göre dağılımı incelendiğinde, hamsi 171 bin ton ile en yüksek miktarda avlanan balık oldu. Hamsiyi yaklaşık 27 bin ton ile çaça ve 23 bin ton ile palamut ve torik takip etti. En verimli denizimiz olan Karadeniz’de, kıyıdaş ülkeler ile karşılaştırıldığında avcılığın %60’ından fazlası Türk balıkçılar tarafından yapılmakta. Ayrıca Bakanlığa bağlı enstitüler tarafından doğal stokları desteklemek amacıyla 25 yıldır balıklandırma çalışmaları yürütülüyor.
BAKAN KİRİŞCİ: “Kredi kullanımları 1 Eylül’den itibaren başladı
Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, denizlerdeki av yasağının 1 Eylül’den itibaren sona erdiğini, kendisinin de İstanbul’da balıkçılarla “Vira bismillah” dediğini anımsattı. Denizlerdeki ekosistemi korumanın önemini vurgulayan Kirişci, sadece balıkları değil, deniz çayırlarını, algler ve deniz ekosisteminin tamamını korumak gerektiğini bildirdi. Bakanlık olarak kontrol ve denetim botlarıyla denizleri ve iç suları koruduklarını aktaran Kirişci, amaçlarının hem ülkenin bugününü ve geleceğini hem de balıkçılık ile geçimini sağlayan vatandaşları korumak olduğunun altını çizdi.
Bu kapsamda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatlarıyla  politika faizi olan yüzde 13,5 üzerinden balıkçılara Ziraat Bankası’ndan işletme kredisi kullandırılmasının önünü açtıklarını ve bu müjdeyi de 1 Eylül’de verdiğini anımsatan Kirişci, “Başvurular alınmaya ve krediler kullandırılmaya başlandı. Balıkçı kardeşlerimize bir kez daha hayırlı olmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !