Bursa’da Gölet ve Barajlar Balıklandırıldı !
Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen ‘Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında ülke genelinde göl ve göletlere balık takviyesi devam ediyor.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün desteği ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce İznik Gölü’ne 1 milyon 43 bin olmak üzere, ilimizde bulunan 45 göl ve gölete toplamda 2.500.000 sazan yavrusu bırakıldı.
İznik Gölü’nde gerçekleşen göle balık salma programı Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Mehmet Akif ŞENYÜREK’ in yanı sıra Orhangazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet ÇINAR, Orhangazi Ziraat Odası Başkanı Hasan CEVİZLİDERE ve üreticilerin katılımı ile gerçekleşti. İl Müdür Vekili ŞENYÜREK yapmış olduğu konuşmada; sulama amaçlı yapılan göletlerin balıkçılığa kazandırılması çalışması ile atıl durumda olan kaynakların üretime kazandırılarak farklı üretim modellerinin uygulanmasına imkân sağlandığını belirtti. Bu çerçevede ülkemizde eksikliği hissedilen sportif avcılık alanlarının ilimizde oluşturulması yönünde önemli bir adım atıldığını vurgulayan İl Müdür Vekili ŞENYÜREK şunları belirtti;
“Bu yıl itibariyle ilimizde denizde 263 adet ve iç Sularda 325 adet olmak üzere toplam 588 adet balıkçı gemisi bulunmaktadır.
İlimizde su ürünlerine ilişkin verilere bakıldığında; Denizden ve iç sulardan avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen ürün miktarı 2019 yılında 5.996 ton iken 2020 yılında 7.805 tona, 2021 yılında ise 8.504 tona ulaştığı görülmektedir. Bu yılda su ürünlerinin işlenmesi yönelik yatırımlar ile üretimin artarak devam etmesi beklenmektedir.
Bakanlığımız ve İl müdürlüğü olarak mevcut göl ve göletlerde balık popülasyonunun artırılması ve sürdürülebilir avcılık için çalışmalar yapılmaktadır. Bu kapsamda; Son beş yılda ilimizde bulanan göl ve göletlere toplamda 3.464.000 adet yavru balık bırakılmıştır.
Bu yıl balıklandırma çalışmalarımız önceki yıllara göre hız kazanmış neredeyse geçtiğimiz 5 yıllık süreçte yapılan çalışma yapılmış ve 2.500.000 adet sazan yavrusu İznik ve Uluabat Gölleriyle beraber 45 göl ve gölete (Büyükorhan, İznik, Gemlik, Gürsu, İnegöl, Karacabey, Keles, Kestel, Mudanya, M. Kemalpaşa, Nilüfer, Orhangazi, Orhaneli, Osmangazi, Yenişehir, İlçelerine) bırakılmıştır.
Bugün mevcut durumda plankton ve dip canlıları yanı sıra g sucul bitkileri açısından Türkiye’nin en zengin göllerinden birisi olan Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin 5. Büyük Gölü olan İznik Gölüne 1 milyon 43 bin adet Sazan yavrusunu bıraktık.
İznik gölünde ise 4 adet avlak sahası ve 5 adet Su Ürünleri Avcılık kooperatifi bulunmakta olup 129 tane ruhsatlı balıkçı gemisi faaliyette bulunmaktadır.
Ekonomik gelir yanı sıra avcılığın sportif olarak geliştirilmesi, göllerdeki balık popülasyonunun artırılarak sürdürülebilirliğin sağlanması amacıyla; Edirne İpsala Su Ürünleri Araştırma İstasyonundan temin edilen balıklar, Bakanlığımız, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğünün organizasyonu ile İl Müdürlüğümüzce Doğal göl ve Büyükşehir Belediyesi kontrolündeki göletlere balıklandırma çalışması yapılmaktadır.
Sulama amaçlı yapılan göletlerin balıkçılığa kazandırılması çalışması ile atıl durumda olan kaynaklar üretime kazandırılarak farklı üretim modellerinin uygulanmasına imkân sağlayarak bu çerçevede ülkemizde eksikliği hissedilen sportif avcılık alanlarının İlimizde oluşturulması yönünde önemli bir adım atılmıştır.
Balıkçılık faaliyette bulunanların yanı sıra sportif amaçlı avcılık yapan vatandaşlarımıza da düşen görev ise doğal göl ve göletlere bırakılan bu yavruların korunmasına yardımcı olunması ve izin verilen yasal boyutların altında kalan balıkların avlanmaması önem arz etmektedir.” dedi.