Beyşehir gölüne yeni balık bırakıldı.

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Terk edilmiş Av Araçlarından Temizlenen Beyşehir Gölüne 500 Bin Yavru Sazan Daha…

Beyşehir Gölünün Terk edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi ve 500 Bin Sazanla Balıklandırılması Projeleri kapsamında Beyşehir Jandarma Bot Komutanlığı İskelesinde yapılan törene İl Müdürümüz Seyfettin BAYDAR,  Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Dairesi Başkanlığından Grup Sorumlusu Semavi ÖNAL, Beyşehir Belediye Başkanı Murat ÖZALTUN, Hüyük Belediye Başkanı Mehmet ŞAHİN, Beyşehir İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Yalçın URLU, Beyşehir İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet KAYA, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Yücel DOĞAN, Beyşehir Milli Parklar Şefi Mehmet ŞENER, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Hasan KURT, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Mustafa AĞRALI, Hüyük Ziraat Odası Başkanı Hürriyet ŞAHİN, Beyşehir Ticaret Odası Başkanı Mustafa AKBIYIK, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, balıkçılar ve vatandaşlar katıldı. İl Müdürlüğümüz tarafından Türkiye’nin en önemli tatlı su balığı üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’ne 500 bin adet yavru sazan balığı bırakıldı.

Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye’deki su kaynaklarının balıklandırılması projesi kapsamında, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tesislerinde üretilen 6 milyon sazan balığı yavrusundan 500 bin âdeti Beyşehir Gölü’nün tatlı suları ile buluşturuldu.

Törende konuşan İl Müdürümüz Seyfettin BAYDAR; Bakanlık olarak geçtiğimiz yıl Beyşehir Gölü’ne 450 bin adet yavru sazan balığı bıraktıklarını hatırlatan Baydar, bu yıl da bir süre önce DSİ Genel Müdürlüğü tarafından 200-250 bin adet yavru sazan balığının göl sularıyla buluşturulduğunu belirtti. Her iki balıklandırma çalışması ile birlikte Beyşehir Gölü’ne bu yıl toplamda 750 bin adet yavru sazan bıraktıklarını vurgulayan Baydar, amaçlarının buradaki balık popülasyonu ve sayısını artırmak olduğunun altını çizerek, “Bu çalışmalarla, insanımıza sağlıklı gıdanın en önemli besin zincirlerinden birisi olan balığı sofrasına ulaştırmayı sağlamak istiyoruz. Bir yandan balıklandırma çalışması yaparken, diğer taraftan da gölün temizlenmesine yönelik mesaimiz devam ediyor. Beyşehir Gölü sularının terk edilmiş av araçlarından temizlenmesi ile ilgili olarak 2016, 2017 ve 2018 yıllarında 13 bölgedeki 4830 hektar alandan, 42 bin 900 metre ağ, 2551 adet pinter ve 1 adet parakete göl zemininden çıkarılmıştır. Böylece su ürünlerinin hayalet avcılık ile zarar görmesi önlenmiş ve değer bulması sağlanmıştır.” dedi.

Son üç yılda yürütülen bu göl temizliği ile balıklandırma çalışması kapsamında tatlı sulara salınan yavru sazanlar ile mevcut su ürünlerinin yaşam alanı kalitesini artırdıklarını vurgulayan Baydar, 2014 yılından bu yana yürütülen bu proje kapsamında Beyşehir Gölü’ne verilen bu önemli destekten dolayı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne teşekkür etti.

Hem Konya, hem de Isparta ili sınırları içerisinde yer alan Beyşehir Gölü’nde ticari avcılığın her iki İl sınırları içerisinde faaliyet gösteren su ürünleri kooperatifleri tarafından yürütüldüğünü de vurgulayan Baydar, bu iki kuruluşun 5 yıllığına gölü kiralayarak, Beyşehir tarafında 461 balıkçı üyesine, Isparta tarafında ise 122 üyesine ekmek kapısı olduğunu söyledi.

İl Müdürümüz; Bakanlık olarak yürüttükleri projeyle gölde ticari avcılığın sürdürülebilir olması için gayret gösterdiklerini anlatırken, bu işten kazanç sağlayan balıkçıların da bu çalışmalara usulüne ve kurallara uygun avlanma yaparak, av limit ve boyutlarına uyarak destek vermesinin aynı zamanda kendi menfaatleri olduğunu hatırlattı. Gölde sürdürülebilir avcılık için kurum olarak denetim ve kontrol faaliyetlerinin de olduğunu vurgulayan Baydar, bu hususta son 3 yılda yaptıkları denetim ve kontrollerde uyguladıkları idari para cezası sayısının da çok üst noktalara ulaştığını kaydetti. Baydar, daha etkin denetimler için drone gibi yeni teknolojik imkânlardan da istifade etmeye başladıklarını dile getirdi.

İki projenin de yürütülmesinde emeği geçen Beyşehir İlçe Müdürümüz Mehmet KAYA ve İlçe Müdürlüğü personeli ile Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürümüz Yücel DOĞAN ve Şube Personeline teşekkür eder çalışmalarında başarılar dileriz.

 

KAYNAK:

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !