Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ Yayımlandı !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Aydın İli Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ Yayımlandı.

02/12/2020 tarih ve 31322 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Balon Balığı Avcılığının Desteklenmesine Dair Tebliğ” ile denizlerimizdeki sucul biyolojik çeşitliliğe ve balıkçıların av araçlarına zarar veren balon balığının (Lagocephalus sceleratus) ekosistemdeki yoğunluğunu ve stoğa katılım oranını azaltarak avlanmasını teşvik etmek amacıyla balon balığı avcılığı yapacak olan balıkçılara destekleme verilecektir.

Bu kapsamda; Su Ürünleri Bilgi Sistemine (SUBİS) kayıtlı, çevirme ve sürütme ağları dışında avcılık faaliyetinde bulunan, geçerli bir balıkçı gemisi ruhsat tezkeresine sahip olan ve istilacı balon balığı türünün (Lagocephalus sceleratus) ilimizinde içinde bulunduğu Akdeniz ve Ege Denizine kıyısı olan illerde (10 il) avcılığını yapan balıkçılara destekleme verilecektir. Destekleme Lagocephalus sceleratus türü için yapılacak olup diğer balon balığı türlerinin avcılığı yasaktır ve destekleme verilmeyecektir. 1.000.000 adet’e kadar (1.000.000 adet dâhil) her bir adet kuyruk başına beş Türk Lirası destekleme ödemesi yapılacaktır. Kuyruk alımına 09/12/2020 tarihinde başlanacak ve 31/12/2020 tarihi mesai bitimine kadar yapılacaktır. Ancak daha öncesinde 1.000.000 adet’e ulaştığında, Genel Müdürlük tarafından SUBİS üzerinden alım durdurulacak ve aynı gün içerisinde Genel Müdürlüğün internet sitesi üzerinden ilan edilecektir.

Balıkçılar, balon balığı desteklemesi taahhütnamesi ile Didim, Söke ve Kuşadası İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizden birine mesai günlerinde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 10:30 ile 15:30 saatleri arasında başvuru yapabileceklerdir.

Ruhsat tezkerelerinde av aracı çevirme ve sürütme olan balıkçı gemisi sahip/donatanları, balon balığı avcılığı yapmak istemeleri durumunda av aracı değişikliğini yapmak zorundadırlar. Çevirme ve sürütme av araçları ile donanımlarının balon balığı avcılığı izni alan balıkçı gemilerinin üzerinde bulundurulması yasaktır.

Balon balığı avcılığı yapacak balıkçı gemilerinde koruyucu eldiven, sızdırmaz poşet ve benzeri malzemelerin bulundurulması zorunludur. Avlanılan balığın kafasına tek seferde sertçe vurularak öldürülür. Ölen balon balıklarının kuyruk yüzgeci koruyucu eldivenler kullanılarak kuyruk sapından yapılacak kesi ile alınır. Balon balığının kuyruğu dışındaki kısmı karın bölümü yarılarak denize atılır, sadece kuyruğu karaya çıkartılır. Balon balıkları kıyıya bir deniz mili mesafeden daha yakın noktalarda, koylarda, liman ve barınak içlerinde kesinlikle denize atılamaz. Balıkçılar, balon balıkları kuyruklarını diğer balıklarla ya da diğer balıkların temas ettiği araç/gereçlerle temas etmemeleri ve sızdırmaz poşet veya kapalı kaplarda taşınmaları konusunda gerekli önlemleri almakla yükümlüdür. Avlanan balon balığı kuyruğu belirtilen yerler dışında başka yerlere teslim edilemez, gıda/yem ve gıda/yem türevi olarak kullanılamaz, ticari olarak alım-satımı yapılamaz,

Balıkçılarımıza hayırlı olmasını dileriz.

KAYNAK: Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !