CACFish 6. Birleşimi 17 Ülkenin Katılımıyla İzmir’de Gerçekleştiriliyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) koordinatörlüğünde kurulan Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesel Balıkçılık ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Komisyonu’nun (CACFish) 6. Birleşimi 15 ile 18 Ekim arasında İzmir’de, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.
Birleşime CACFish Başkanı Rauf Hajiyev, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koorninatörü Viorel Gutu, CACFish Sekreteri Victoria Chomo, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, İzmir Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcıları Selami Turan ve Hüseyin Akbaş, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Levent Özkan da katıldı.
Birleşimde söz alan ve ev sahibi ülke Türkiye adına bir konuşma yapan Balıkçılık Ve Su Ürünleri Genel Müdürü Mustafa Altuğ Atalay, su ürünleri sektörünün insan sağlığına katkısı, istihdam imkânı sağlaması, yüksek katma değeri ile ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Atalay “dünyada artan nüfus karşısında besin maddelerine olan ihtiyaç su ürünlerinden daha çok yararlanılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir. Özellikle dengeli beslenmenin bilincinde olan ülkeler, deniz ve iç sularından yüksek oranda yararlanmanın yollarını aramakta ve bugünden geleceğe yatırım yapmaktadır. Balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği, günümüzde olduğu gibi gelecekte de tüm ülkelerin ekonomisine sürekli girdi sağlayabilecek önemli kaynaklardandır” dedi.
Orta Asya ve Kafkaslar bölgesel balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği komisyonunun sektörün geleceği için önemine de vurgu yapan Atalay şunları söyledi: “CACFish kuruluşundan itibaren bölgemiz için oldukça önemli başarılar ortaya koymuştur. Elbette CACFish’in bu coğrafyaya yaptığı katkılar, siz değerli temsilcilerin çabaları, Türkiye’nin istekli yaklaşımı, FAO’nun gayretleri ile bir bütünlük içinde fedakâr çalışmalar sonucunda gerçekleşmiştir. Türkiye CACFish faaliyetlerinin daha etkin şekilde gerçekleştirilmesi için geçmişte olduğu gibi gelecekte de destek olmaya hazırdır.
CACFish Genel Sekreteri, FAO Balıkçılık ve Su Ürünleri Kıdemli Uzmanı Victorio Chomo ise “balıkçılık ve su ürünleri sektörü bölgede gıda güvencesinin elde edilmesine ve FAO’nun ‘Açlığa Son Verme’ hedefine ulaşmaya önemli katkılar sunabilir” dedi. Chomo; “Denize kıyısı olmayan veya okyanus ve denizlere erişimi sınırlı ülkeler için, iç suların ve balık yetiştirme havuzlarının doğru planlanmış bir çerçevede kullanımı balık üretim miktarlarını büyük ölçüde artırabilir. Bu tür bir kalkınma programının birçok faydası olacaktır. Gıda güvencesinin ve hane ölçeğinde yeterli beslenmenin sağlanması, kırsal geçim kaynaklarının geliştirilmesi ve balık ürünlerinin yerel tüketicilerin satın alabileceği fiyatlarda bulunur olması bu faydalardan bazıları. Ama aynı zamanda, gelecek nesiller için, doğal kaynakların niteliğinin korunduğundan da emin olmalıyız” dedi.
Bir bölgesel balıkçılık yönetim Örgütü olan CACFish 2010’da, FAO Kuruluş Belgesi’nin 14. maddesi uyarınca oluşturuldu. Komisyon su altı canlı yaşamı ile İlgili üretim aktivitelerinin geliştirilmesini, kaynakların korunmasını ve planlı idaresini sağlamayı ve tatlı su ürünleri yetiştiriciliğinin sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesini mümkün kılmayı amaçlıyor.
CACFish’in mevcut üyeleri Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkiye’den oluşuyor. Üyeler Komisyon’un FAO tarafından yönetilen, özerk yapıdaki bütçesine zorunlu ve gönüllü nitelikte maddî katkı sağlayarak CACFish’in beş yıllık iş planlarında onaylanmış olan eğitim, yayım ve araştırma ve geliştirme aktivitelerine destek oluyorlar.
İzmir’de gerçekleşmekte olan 6. Komisyon Birleşimi CACFish’in şimdiye kadar en yoğun katılıma sahne olan toplantısı olma niteliği taşıyor. Katılımcılar hem su ürünleri genetik kaynaklan ve göllerde kafesli su ürünleri yetiştiriciliği gibi teknik konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatına sahip olacak, hem de küçük ölçekli balıkçılık ve kültür yetiştiriciliği ile ilgili sosyoekonomik başlıkları gündeme getirme şansı bulacaklar.
KAYNAK: