Bakanlık olarak yürütülen “İç Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında ilimiz göl ve göletlerini balıklandırma çalışması yapılmıştır. Konu ile ilgili bir açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz Nail KIRMACI; su ürünleri kaynaklarımızın ve su ürünlerinin sürdürülebilir kullanılması, gelecek nesillere miras olarak bırakılmasının sağlanabilmesi, deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri stoklarının takviyesi amacıyla,ilimiz sınırları içerisinde bulunan göl ve göletlere toplam 100.000 adet yavru pullu sazan balığı bırakıldığını, balıklandırma çalışmalarında özellikle amatör balıkçıların avcılıkta yararlanabileceği su kaynaklarını tercih ettiklerini kaydetti.
Proje kapsamında, Bakanlığımıza bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Kepez Üretim Tesisleri’nde5 milyon adet yavru Sazan balığı üretilmiştir.
Enstitü tarafından üretilen bu yavru balıklardan 100.000 adeti İl Müdürlüğümüz ekiplerince teslim alınarak aşağıda belirtilen göl ve göletlere uygun bir şekilde bırakılmıştır.
GÖL-GÖLET ADI | İLÇE | BIRAKILAN YAVRU BALIK MİKTARI (adet) |
Aynalı Göl | Çarşamba | 10.000 |
İncesu Göleti | Vezirköprü | 6.000 |
Narlısaray Göleti | Vezirköprü | 2.000 |
Bahçekonak Göleti | Vezirköprü | 2.000 |
19 Mayıs Göleti | Ladik | 5.000 |
Bekdiğin Göleti | Havza | 35.000 |
Cevizlik Göleti | Havza | 20.000 |
Dereköy Göleti | Havza | 20.000 |
Balıkçılığımızın sürdürülebilir olması kurallara bağlı avcılık ile mümkündür. Tüm balık türleri stoklarının gelecek nesillere aktarılabilmesi için av aracı, balık boyu, av zamanı ve yer yasaklarına uyulması ve en az bir kez üremelerine imkân tanınması sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından büyük önem arz etmektedir.
Konu ile ilgili son olarak KIRMACI, “Su kaynaklarının kirletilmemesi ve suyun tasarruflu kullanılmasının yanı sıra, avcılıkta belirlenen yasak ve sınırlamalara titizlikle uyulması gereklidir.Bunun sularımızdaki doğal yaşamın devamlılığı ve sürdürülebilirliği açısından çok önemli olduğunun altını çizmek gerekir. Bakanlığımız balıklandırma projesi, gelecek yıllarda da devam edecek olup, vatandaşlarımızın sağlıklı ve kaliteli proteine ulaşmasına katkı sağlamaya devam edeceğiz.” dedi.