300 Istakoz Yavrusu Çanakkale Boğazına Bırakıldı !

Su Ürünleri Fakülteleri Haberleri
0
(0)

300 Istakoz Yavrusu Çanakkale Boğazına Bırakıldı !

Haber: Hatice Çekil

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin yerli ıstakoz popülasyonunu arttırmak için başlattığı proje kapsamında Dardanos Yerleşkesindeki Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesine ait Deniz Canlıları Araştırma Uygulama Merkezi’nde yetiştirilen ıstakoz yavruları, Dardanel işbirliğinde Çanakkale Boğazına bırakıldı.

Etkinliğe; ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen, Genel Sekreter Ayhan Monus, Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Şanver Çelik, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ ve akademisyenler katıldı.

Türkiye sularında da bulunan yerli ıstakoz türü ‘Homarus gammarus’un popülasyonunu arttırmak amacıyla Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Önal öncülüğünde Yüksek Mühendis Hakan Baki, Yüksek lisans öğrencisi Enes Osman’dan oluşan ekip, özel havuzlarda larval aşamadan itibaren yüzlerce yavru ıstakoz yetiştirdi.

Konuyla ilgili Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Yetiştiricilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umur Önal, sahip oldukları değer nedeniyle avcılık baskısına maruz kalan ıstakozların popülasyonunu arttırmak amacıyla akuakültür yolunun kullanabileceğini vurgulamak üzere 2017’den bu yana her yıl farkındalık projeleri yaptıklarını, bu kapsamda bu yıl “İyilik Yap Denize At” etkinliğini düzenlediklerini belirterek şunları söyledi:

“Avrupa Istakozu olarak bilinen ve ülkemiz sularında da bulunan tür (Homarus gammarus) ekonomik değerinin son derece yüksek olmasına bağlı olarak avcılık baskısına maruz kalmaktadır. Geçtiğimiz sene yaşanan müsilaj sorunu, ıstakoz popülasyonunun dipte yaşaması nedeniyle olumsuz etkiledi. Dolayısıyla bu türün bir desteğe ihtiyacı vardı. Amacımız ileride bu küçük popülasyonları kendi kendine üreyebilen bir hale dönüştürmek. Bu üretim modeli geliştirildikçe bölgemizin genelinde ve diğer denizlerde de uygulanabilir. Bugün Çanakkale Boğazına 300 yavru ıstakoz salınımı gerçekleştirdik, bu sayıyı ileriki süreçlerde arttırmayı planlıyoruz.”

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi hocalarının yetiştirdikleri ıstakoz yavrularını denizle buluşturduklarını belirterek:

“Son yıllarda denizlerin kirlenmesi ve yanlış avlanma nedeniyle bazı balık türlerinin yavaş yavaş tükendiğini görmekteyiz. Bu olay bilim insanlarını harekete geçirdi. Resmi rakamlara göre ıstakoz tüketimi ülkemizde 3-4 ton aralığında. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülke için sorgulanması gereken bir rakam. Geçen sene hocalarımızın ürettiği ıstakozların salınımı ve kontrolleri gerçekleştirildi. Bugün tekrar ıstakozların salınımını gerçekleştireceğiz. Dardanelle yaptığımız iş birliği ile bu çalışma ıstakozların gelişimi için daha verimli olacaktır.  Üretimi azalan ve protein bakımından zengin olan bir canlının üretimi çok önemli” dedi ve çalışmaya katkı sağlayanlara teşekkürlerini iletti.

ÇOMÜ ile önemli iş birliklerine imza attıklarını belirten Dardanel Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Önen:

“Dardanel olarak sürdürülebilir balıkçılığı ve çevreye verilen önemi destekleyen bir firmayız. Bu pilot bir çalışma. Türkiye’deki denizlerde yaşayan ve geçmişte Çanakkale Boğazı’nda bolca bulunan ıstakozların sayısını artırmayı amaçlıyor.  Önümüzdeki yıllarda daha fazla yavru ıstakozun denize salınması ve Dardanel Midye Çiftliği altında oluşturulacak yapay resiflerin katkısıyla ıstakozların doğada hayatta kalma oranlarının yükseltilmesi hedefleniyor. Böylece ıstakozlar, Dardanel Midye Çiftliği’nin altında, Dardanel korumasında avcılık baskısına maruz kalmadan yaşamlarını sürdürebilecek”  dedi.

Genç ıstakoz bireyleri,  Avcılık ve İşleme Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Adnan Ayaz, Prof. Dr. Uğur Altınağaç ve Doktora öğrencisi Gençtan Erman Uğur’dan oluşan bir ekip tarafından Çanakkale Boğazı’nda uygun bir derinlikte bulunan suni resif ortamına bırakıldı.

KAYNAK: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi

 

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !