2018-2019 Su Ürünleri Avcılık Sezonu Başlıyor

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

2018-2019 Su Ürünleri Avcılık Sezonu Başlıyor

2018-2019 Avcılık Sezonu 1 Eylül 2018 tarihinde açılıyor. 2018-2019 avcılık sezonu Balıkçılarımıza hayırlı olsun.

İlimizde 15 Nisan 2018 tarihinde başlayan su ürünleri av yasağı 01 Eylül 2018 tarihi itibari ile sona erecek ve “vira bismillah” denilerek avlanma sezonu başlayacaktır.

Dünya nüfusunun hızla artışı ile birlikte besin ihtiyacının arttığı bir gerçektir. Başta balık olmak üzere su ürünleri, hayvansal protein kaynaklarından birisi olarak insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Balık avlanma miktarlarında zaman zaman inişli-çıkışlı dalgalanmalar görülmektedir. Bunun birçok sebebinin olması yanında aşırı ve bilinçsiz avcılıkta önemli derecede etkili olmaktadır. Bizim balık üretimimizi artırmak gibi bir zorunluluğumuz bulunmaktadır. Bu hedef doğrultusunda, Bakanlığımızca, ticari amaçlı su ürünleri avcılığında uygulanmak üzere, bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal hususlar da göz önüne alınarak, su ürünleri kaynaklarının korunması, sürdürülebilir işletilmesinin sağlanması için su ürünleri avcılığına ilişkin yükümlülük, sınırlama ve yasakları düzenlemek maksadıyla Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 4/1 Numaralı Tebliğ ile Amatör (Sportif) amaçlı avcılığı düzenleyen 4/2 Numaralı Tebliğ 1 Eylül 2016-31 Ağustos 2020 tarihleri arasında uygulanmak üzere 13 Ağustos 2016 tarihinde yayımlanmış ve 1 Eylül 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu tebliğ ile su ürünleri avcılığına yer, zaman, boy, tür, mesafe, derinlik, avlanma araç ve gereçleri ile ilgili düzenlemeler getirilmiştir.

Balık türlerinde, zaman ve av aracı yasakları yanı sıra boy uzunluğuna getirilen düzenlemeye göre İlimizde avcılığı yapılan ekonomik türlerden aşağıda belirtilen boy ölçülerinden küçük olanlarının avlanılması yasaktır.

Tür           Uzunluk (cm)

Hamsi               9

Tekir               11

Barbunya        13

İstavrit            13

Mezgit            13

Lüfer               18

Palamut          25

Kalkan             45

Dolayısı ile ülkemiz genelinde vazgeçilmez sosyo-ekonomik bir faaliyet olan balıkçılığın verimli, düzenli ve sürdürülebilir olması, balık severlerin ve geçimini balıkçılıkla temin eden kitlenin yüzlerinin gülebilmesi, Bakanlığımızca yayınlanan Tebliğlerle getirilen yasak, sınırlama ve yükümlülüklere uyulması ile doğrudan bağlantılıdır. Bu amaçla uygulanacak idari yaptırım cezaları ihlalin türüne göre 388 TL ile 26.692 TL arasında değişim göstermektedir. Hassasiyet gösterilmesi ehemmiyet arz etmektedir.

Ülkemizde sağlıklı bir nesil yetiştirmek için sağlıklı protein kaynağı olan balık tüketiminin artırılmasını sağlamak, halkımızın uzun seneler ucuz, kaliteli ve faydalı bir gıda olan balığa ulaşabilmesini istiyorsak balıkçılıkla iştigal eden tüm kesimlerin ve özellikle de balıkçılarımızın, Bakanlığımızca yapılan Kanuni düzenlemelere azami ölçüde gereken hassasiyeti göstermesi, kendisiyle birlikte ülke menfaat ve geleceğinin temin edilebilmesi bakımından bir zorunluluktur.

Su ürünleri kaynaklarımızı koruyarak yarın da kullanabilmek için sürdürülebilirliğini sağlamak, geleceğe de bırakabilmek sorumluluğu ve bilinci ile 2018-2019 su ürünleri avlanma sezonunun ticari ve amatör balıkçılarımıza kazasız, belasız, hayırlı ve bereketli kazançlar getirmesi dileğiyle.

Haydi “Rastgele”.

 

KAYNAK:

BARTIN İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !