Siirt’de Su Ürünleri Kontrolleri Kolluk Kuvvetleriyle Koordineli Olarak Devam Ediyor !
1380 Su Ürünleri kanunu çerçevesinde Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Siirt sınırları içerisinde bulunan baraj, gölet, nehir vb. sularda kaçak avcılığın önlenmesi, balık popülasyonunun korunması ve suların kirliliğine sebep olabilecek durumların engellenmesi/ortadan kaldırılması amacıyla, Ilısu Prof. Dr. Veysel EROĞLU Baraj Gölü üzerinde avlakiye için kiralanmamış sahada Siirt İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timi, Hasankeyf Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı ve Gökçebağ İlçe Jandarma Karakol Komutanlığına bağlı ekiplerle koordineli olarak 10 Ocak 2023 tarihinde gerçekleştirilen kontrollerde 20 farklı noktada suda kullanımda olan sahipsiz toplam 3.930 m 20 adet germe balık ağı ile 1 adet şişme bota el konulmuştur. Ayrıca el konulan ağlarda bulunan 46 adet Sazan ve 11 adet canlı Yayın balığı ağdan kurtarılarak tekrar doğaya kazandırılmıştır. Rutin, ülke geneli eş zamanlı ve şikâyete binaen denetimlere güvenlik güçleriyle koordineli olarak devam edilecektir.
Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan su kaynakları, perakende satış yerleri ile yetiştiricilik tesislerinde, İl/İlçe Müdürlüğü Su Ürünleri Kontrol Görevlilerince son 5 yılda yapılan 2805 denetim neticesinde bugüne kadar kaçak avcılıkta kullanılan 3 adet akü, 2 adet jeneratör, 2 adet şişme bot, 4 adet file ile toplam 6.481 m. ağa (uzatma/serpme ağ/tırıvırı) el konulmuş olup ilgili 25 şahsa 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu’nun değişik maddelerine muhalefetten toplam 38.527,00 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Siirt İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilirliği anlamında son 5 yılda Tarım ve Orman Bakanlığı üretim tesislerinden temin edilen 4 milyon 645 bin adet pullu sazan yavrusu su kaynaklarına bırakılmış olup su kaynaklarının korunması anlamında eğitim, su alanlarının balıklandırılması ve kontrol – denetim faaliyetlerimiz aralıksız devam etmektedir.