Rize’li Balıkçılar “Vira Bismillah” Dedi !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Rize’li Balıkçılar “Vira Bismillah” Dedi !

​01.09.2022 tarihinde sona eren avlanma yasağının bitişi ile 2022-2023 Su Ürünleri Avlanma dönemi başlayacaktır. Sezon öncesi son hazırlıklarını yapan balıkçılarımızı İl Müdürümüz Murat GENÇ ziyaret ederek, balıkçılarımızın sezon öncesi sorunları ve talepleri hakkında istişare yaptıktan sonra  tüm balıkçılarımıza hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmesi temennilerinde bulunmuştur.

Su Ürünleri Kaynaklarımızdan ekonomik olarak yararlanmak, üretimi artırmak ve stoklarımızı korumak için, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa göre çıkarılan 5/1 Nolu Su Ürünleri Ticari Avcılığını Düzenleyen Tebliğ çerçevesinde avcılık faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

Ticari amaçlı su ürünleri avcılığında kullanılan av araçlarının markalanması işlemi İl/ İlçe Müdürlüğümüz su ürünleri kontrol ekiplerimizce başlanmıştır. Balıkçı gemisi sahibi/yetkilisi av aracı markalarını bölge birlikleri ve su ürünleri kooperatiflerinden temin ettikten sonra, markalanacak olan av aracının bulunduğu yerde markalama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Av araçlarının markalanması işlemi 1 Ekim 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.

Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüklerinden ağların derinliğini gösterir, bir av sezonu geçerli olan ölçüm belgesi alınması zorunludur.

Karadeniz’de gırgır ağlarıyla hamsi avcılığı 15.00-09.00 saatleri arasında yapılır. Gırgır ağları belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz. Bakanlık stok durumuna göre avlanma zamanlarında düzenleme yapabilir.

Dökme olarak balık unu yağı fabrikalarına gönderilecekler hariç; hamsi, istavrit ve sardalya balıklarının naklinde kullanılacak kasaların dıştan dışa ölçülerinin en fazla (54 cm x 9 cm x 37 cm) boyutunda ve 11 cm ayak boyunda; kutuların dıştan dışa ölçülerinin ise en fazla (59  cm x 13 cm x 39 cm) boyutunda olması zorunludur.

Kıyıdan itibaren 500 m. içinde salyangoz avcılığı yapılamaz. Salyangoz avcılığı yapabilmek için ”Gemi Ruhsat Tezkeresinin Verildiği İl Müdürlüğünden” izin belgesi alınması zorunludur. Avcılık 05.00 – 20.00 saatleri arasında yapılabilir.

15 Nisan- 15 Haziran tarihleri arasında her türlü istihsal vasıtası ile kalkan avcılığı yapılması ve kalkan ağlarının denizde bırakılması yasaktır. Kalkan avcılığında kullanılacak ağların göz açıklığı 400 mm’den küçük olamaz.

Uzatma ağı ile Kalkan avcılığı yapacak balıkçı gemileri için  ”Gemi Ruhsat Tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden” izin belgesi alınması zorunludur.

Denizlerde yapılan su ürünleri avcılığında monofilament (tek kat) misina ağları, multimonofilament (çoklu tek kat) misina ağlarının kullanılması, gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulundurulması yasaktır. Dolanan (drift-net) ağların su ürünleri avcılığında kullanılması ile gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulunması yasaktır. Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde bulundurulması yasaktır.

Yunuslar, Foklar, Deniz Alaları, Mersin balıkları, Orfoz ve Lagosların bütün karasularımızda avlanması, toplanması, gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaktır.

Tüp, Nargile, Maske, Zıpkın ile dalış yapılarak, Şnorkel ve su altı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçlı balık avcılığı yasaktır. Dalma yöntemi ile balık dışındaki su ürünleri istihsali yapacak olanların 02.09.1997 tarihli ve 23098 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Profesyonel Sualtıadamları Yönetmeliği kapsamında alınmış olan dalış belgesine sahip olmaları zorunludur.

Bütün karasularımızda, ığrıp, trata, tarlakoz, manyat ve benzeri kıyı sürütme ağları ile su ürünleri avcılığı ve bu ağlar ile ağları kullanmaya yarayacak donanımların balıkçı gemilerinde bulundurulması yasaktır.

Bakanlık görevlileri ile Bakanlıkça bilimsel amaçlı çalışmalar için görevlendirilenler, bir izine gerek kalmaksızın, balıkçı gemilerinde su ürünleri istihsaline ilişkin inceleme ve gözlemler yapmak amacı ile bulunabilir. Bu görevlilere gerekli kolaylığın sağlanması zorunludur.

Akarsuların denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere, denize ve akarsu yönüne doğru 500 m. yarıçaplı sahalarda su ürünleri avcılığı yasaktır.” hükmü gereği ilimizde bulunan nehirlerinin denize karıştıkları yerler merkez olmak üzere, denize ve akarsu yönüne doğru 500 m. yarıçaplı sahalarda su ürünleri avcılığı yasaktır.

 Fındıklı  Çağlayan, Arılı dereleri.
 Ardeşen  Fırtına Deresi.
 Pazar  Hemşin (Pazar) Deresi.
 Çayeli  Büyükdere (Büyükçay).
 İyidere  İyidere.

 

AVLANABİLİR ASGARİ BOYLAR

Tür Latince Adı Asgarî Boy
(cm)
Asgarî Ağırlık
 (kg)
Ahtapot Octopus vulgaris 1
Akivides Tapes decussatus,

Tapes philippinarum

2.4
Akya Lichia amia 40
Bakalyaro (Berlam) Merluccius merluccius 20
Barbunya Mullus barbatus 13
Çipura Sparus auratus 20
Deniz böceği Palinurus vulgaris 25
Dil Balığı Solea solea 20
Eşkina Sciana umbra 25
Hamsi Engraulis encrasicolus 9
İstakoz Homarus gammarus 25
İstavrit
İstavrit (Karagöz İstavrit)
Trachurus trachurus
Trachurus mediterraneus
13
İstiridye Ostrea edulis 6
Kalkan Psetta maxima 45
Karagöz Diplodus vulgaris 18
Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy 35
Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo
Chelon labrosus
Liza ramada
Liza saliens
20
Kefal (Has kefal) Mugil cephalus 30
Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata 30
Kılıç Xiphias gladius 125
Kırlangıç Chelidonichthys lucerna 18
Kırma (Kırmızı) mercan Pagellus erythrinus 15
Kidonya Venus verrucosa 3
Kolyoz Scomber japonicus 18
Kum şirlanı (Tellina) Donax trunculus 2.5
Levrek Dicentrarchus labrax 25
Lipsöz Scorpaena scrofa 15
Lüfer Pomatomus saltatrix 18
Mavi yengeç Callinectes sapidus 13
Mezgit Merlangius merlangus 13
Midye (Beyaz kum midyesi) Chamelea gallina 1.7
Minekop (Kötek, Karakulak) Umbrina cirrosa 25
Nil barbunyası Upeneus moluccensis 10
Palamut Sarda sarda 25
Pisi Pleuronectes spp. 20
Sardalya Sardina pilchardus, Sardinella aurita 11
Sargos Diplodus sargos 21
Sarıağız (Halili,Muskar,Grenyüz) Argyrosomus regius 25
Sarıkuyruk Seriola dumerili 30
Sinagrit Dentex dentex 35
Tekir Mullus surmuletus 11
Mavi Yüzgeçli Ton Thunnus thynnus 115 30
Uskumru Scomber scombrus 20
Yazılı orkinos Euthynus alletteratus 45

 

Avlanabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen türlerden; hamsi, sardalya ve istavritte ağırlıkça %15, diğer su ürünlerine ise ağırlıkça %5 oranında küçük boylara istisna tanınır. 8-30 kg arası veya 75-115 cm arasındaki mavi yüzgeçli orkinos balıkları için en fazla % 5 oranında istisna tanınır. İstisnaların tespiti orkinoslarda ürün âdeti, diğer türlerde kontrol edilen ürün miktarı üzerinden yapılır.

Balıkçılarımızın avlanma usul ve esaslarına uymalarını ve bereketli bir sezon geçirmelerini diliyoruz.

KAYNAK: Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !