Muğla İli Seydikemer İlçesi Eşen Çayı Havzasında Alabalık Toplantısı !
Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan komisyon marifetiyle 18-20 Şubat 2020 tarihleri arasında hazırlanan raporla birlikte, Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından, İlimiz Seydikemer İlçesi sınırları dahilinde bulunan ve balık üretiminin yoğun olduğu Eşen Çayı Havzası Çaygözü kaynağı ile regülatör arasında yer alan su ürünleri yetiştiriciliği tesisleri için yürütülen “Balık Yetiştiriciliği ve Havza Kaynaklı Kirliliğin Eşen Çayı Ekosistemine Etkilerinin Matematiksel Modelleme Yöntemleri ile Belirlenmesi ve Akdeniz Nutrient Akışının Kontrolü” isimli projede, Eşen Çayı havzasındaki gökkuşağı alabalık yetiştiriciliğinin çevresel etkisi hakkında 5 Eylül Cumartesi günü toplantı düzenlendi.
Fethiye Devlet Su İşleri Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya; DSİ Etüt Planlama ve Tahsisler Daire Başkanı Nazmi Kağnıcıoğlu, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter, Muğla Alabalık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yıldırım, Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Muhsin Gümüş ve üreticiler katıldı.
Toplantıda konuşma yapan DSİ 21. Bölge Müdürü Göktuğ İlter; “Burada sizlerin talepleri ve Bakanlığımızın da katkılarıyla böyle bir toplantı düzenledik. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün de talepleriyle böyle bir toplantı düzenledik. Kendi içimizde yaptığımız toplantılardan sonra Genel Müdürlüğümüzden bir heyet geldi. Su tahsisi ile ilgili Eşen Çayı bölgesinde yetiştiricilik yapan tüm üreticilerimizle genel değerlendirme yaparak sorunlarınızı dinleyeceğiz. İnşallah bu toplantı hem siz kıymetli üreticilerimiz hem de ülkemiz için hayırlı olur” dedi.
Tarım ve Orman İl Müdürü yaptığı konuşmada; ” Bugün burada Eşen Çayı havzasında kangrenleşmiş bir sorun var. Tabiki Muğla tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bizim için de önemli bir noktadır. Yaşadığımız bu ilde, ürettiğimiz bu topraklarda bu sularda, kardeşlik ve dostluk içerisinde, çevreye, toprağa ve insana saygılı bir üretim, sürdürülebilir bir su ürünleri üretimi yapmak için bugün bu noktadayız. Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz yaşanan sıkıntılardan dolayı bir rapor hazırladı. Akdeniz Su ürünleri Araştırma Enstitüsü, Devlet Su İşleri ile birlikte. Gelecek nesillere temiz su kaynakları bırakmak ve sürdürülebilir üretim için. Herkes diğer üreticilerin de haklarına saygı göstermeli. Geçmişteki kara düzen su kullanım sistemi devam etmeyecek. Buraya gelmeden önce de, bunun öncesinde sizlerle yaptığımız toplantı sonrasında da, Sayın Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ile olayın ayrıntılarını anlattığım bir telefon görüşmesi yaptım. Kendisine detaylı brifing verdim. İlgili Bakan Yardımcılarımızla da tek tek görüştüm. Öncelikle bu güne bakacağız. İşletmelerinizi sizlere yakışan hale getireceğiz. % 10 gibi su kaynaklarımız düşecek. Ama önce çevreye saygı, üretim yaptığımız suların temizliği için herkes elinden gelen katkıyı yapmalı. Herkes kendi çiftliğinden akan suyun aşağıya kirli gitmemesi için elinden geleni yapacak. Bir tek derdim var, üretimin düşmemesi ve gelecek kuşaklara temiz su kaynaklarını bırakmak zorunda oluşumuz. Şimdi biraz para kazandığımız, her şeyimizi ürettiğimiz o sulara, bu topluma, bu çevreye, sorumluluklarımızı ve yükümlülüklerimizi yerine getirme zamanı. Eksik olmasın Genel Müdürlüğümüz de Devlet Su İşleri de çözüm arayışımıza deste veriyor. Ama bunun sınırlarını siz üreticilerimizin bu konuya ne kadar samimi olarak katılacağının göstergesi olacak” dedi.
DSİ Etüt Planlama ve Tahsisler Daire Başkanı Nazmi Kağnıcıoğlu yaptığı konuşmada; ” Bizim hedefimiz üretim tesislerinde, üretim kaybı oluşmayacak şekilde, anlaşmazlıkları ortadan kaldırarak su kaynaklarında sürdürülebilirliği sağlayacak bir çözüme ulaşmak. Bu konuda bizler hem Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ile daha önce bir görüşme gerçekleştirdik. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile yaptığımız toplantıda da belli konularda görüşmelerimizi sağladık. Bu toplantının tüm üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Ardından konu ile ilgili hazırlanan sunum gösterimi yapıldıktan sonra Alabalık Tesisleri ziyaret edildi.