Diyarbakır’da Su Ürünleri Denetimleri Devam Ediyor !
Diyarbakır Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu Koordinatörlüğünde Su Ürünleri Şubesinin Teknik Personelleriyle Su Ürünleri Denetimleri Aralıksız Sürdürülüyor
Balık stoklarının korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve yasa dışı avcılığın önlenmesi amacıyla su ürünleri denetimleri devam ediyor.
Balık stoklarının korunması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve yasa dışı avcılığın önlenmesi amacıyla ilimiz denetim ekipleri tarafından yapılan su ürünleri kontrol ve çalışmaları aralıksız devam ediyor. Yapılan çalışmalarla; bölgemizde ve dünyada ‘Shoal’ adlı organizasyonun teklifiyle risk altında oluşu nedeniyle koruma altına alınmış olan Batman Bantlı Çöpçü Balığının üreme faaliyetlerinin devamlılığının sağlanması amacıyla Batman çayı ve Silvan Baraj Gölünde sularda kirlilik yaratan hayalet ağlarının temizliği sağlandı.
Ayrıca bu proje ile Tarım ve Orman Bakanlığının deniz ve iç sularda sucul ekosistemi tehdit ederek çevre kirliliğine yol açan ve “hayalet avcı” olarak nitelendirilen başıboş av araçlarına karşı başlattığı mücadele sayesinde yaklaşık 1,7 milyon su canlısı kurtuldu.
Bakanlığımızca denizlerin ve iç suların hayalet avcılardan arındırılması için “Denizlerde ve İç Sularda Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” yürütülüyor. Proje kapsamında şimdiye kadar il genelinde yürütülen saha çalışmalarında Batman Çayı, Batman Barajı, Dicle Nehri, Göksu Barajı, Devegeçidi Barajı, Atatürk Barajı ve Dicle Barajında yapılan çalışmalar ile yaklaşık 240 bin metrekarelik alan taranarak, 70.000 bin metre ağ ve benzeri sahipsiz av aracı sulardan temizlendi. Çıkarılan ağların bir kısmı geri dönüşüme kazandırıldı.
1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ve buna bağlı olarak hazırlanan mevzuatlar gereğince İlimiz iç sularında su ürünleri avcılığına getirilen yasaklar kapsamında İl Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, İlçe Müdürlükleri, Diyarbakır İl Jandarma Komutanlığı Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma Timleri ile Diyarbakır Sportif Olta Balıkçıları ve Doğal Yaşamı Koruma Derneğinin (DİSOBDER) katılımları ile İl genelinde koordineli olarak ortak denetimleri artırılarak devam ediyor.