Denizlerin Akciğeri Deniz Patlıcanı …
Deniz patlıcanları denizlerin filtresi gibi çalışırlar. Bir deniz patlıcanı yılda 150 ton kumu filtre ederek temizleyebilmektedir.
Eko sistem için önemli olan deniz patlıcanı bir nevi denizlerin akciğeri gibi çalışır.
Bu nedenle sürdürülebilirliği açısından belirli dönemlerde belirli bir kota belirlenerek avlanabilmektedir.
Daha çok Çin ve Kore’ye ihraç edilen deniz patlıcanı, 5/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ ile İzmir, Aydın,Muğla illerinin kapsayan ve koordinatları belirtilen alanlarda sadece 1 Kasım- 15 Nisan tarihleri arasında deniz patlıcanı avcılığı yapılmasına izin verilmiştir.
İl Müdürlüklerince ruhsatlandırılan balıkçı gemilerinin İzmir, Aydın ve Muğla illerinde İl Müdürlüklerinden alacakları “Patlıcan Avcılığı İzin Belgesi” ile yalnızca dalma yöntemi ile deniz patlıcanı avcılığı yapabilmektedirler.
Tebliğ ile deniz patlıcanı avcılığı yapacak olan balıkçı gemilerinin, gün batımı ile gün doğumu arasında avcılık yapamayacakları, avlanan ürünlerin Bakanlığımızca belirlenen karaya çıkış noktalarından çıkarılmasının gerektiği ve her balıkçı gemisinde azami 5 dalgıç ve her dalgıç için en fazla 40 kg. ürün çıkarılmasına müsaade edildiği belirtilmektedir.
Deniz patlıcanı avcılığının başladığı günden bugüne kadar, İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli personellerimiz tarafından, 7/24 denizde ve karada gerekli denetim ve kontrolleri titizlikle gerçekleştiriyoruz.
Kaçak avcılığı ihbar için 112’yi arayarak bildirilebilirsiniz.