Denize kıyısı olmamasına rağmen su kaynakları bakımından Türkiye’nin önemli kentlerinden olan ilimizin barajlarında yetişen balıklar 54 ülkeye ihraç ediliyor. Akarsuları, göletleri ve barajları ile “Sular Şehri” olarak bilinen ilimiz, aynı zamanda Mezopotamya ve Anadolu kültür havzalarının buluştuğu noktalardan birisi…
Su kaynakları bakımından hem ülkemiz hem de dünyada önemli bir yere sahip olan ilimiz, ülkenin en önemli su havzalarından Ceyhan Nehri’nin doğduğu yer ve Akdeniz’deki yolculuğuna da ev sahipliği yapıyor. Su kaynakları üzerinde oluşturulan tesislerde yetişen tonlarca alabalıklar, kentin ihracat kalemleri arasında yerini aldı. Denize kıyısı olmamasına rağmen başta Ortadoğu, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere dünyanın dört bir tarafına balık ihracatı yapan üreticiler, bu yıl 5.400 ton üretim gerçekleştirdi.
İl Müdürümüz Mustafa BOZKURT, Kahramanmaraş’ın su ürünleri bakımından denizinin olmamasına rağmen balık ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Baraj göllerinde kurulan alabalık kafes üretim tesislerinde yetiştirilen alabalıkların 54 ülkeye ihraç edildiğini dile getiren BOZKURT, şunları kaydetti:
“2019 yılında 6.702 ton alabalık işlenerek 3.100 ton işlenmiş ürün olarak ihraç edildi ve 138 milyon lira gelir sağlandı. 2020 yılında ise 7.500 ton alabalık işlenerek neticede 3.700 ton işlenmiş alabalık ihraç edilmiş ve bu alabalıklardan 167 milyon lira gelir elde edilmiştir. İhracatta en fazla Romanya, Polonya, Almanya, Suudi Arabistan, Kuveyt, Lübnan, Katar, Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Kazakistan, Çin, Amerika Birleşik Devletleri, Irak ve İran başta olmak üzere 54 ülkeye gerçekleştiriliyor. İzlenilmiş ürün olarak soğutulmuş, dondurulmuş ve füme alabalık ihraç edilmiştir.” Alabalığın yanında Kahramanmaraş’tan Türk Somonu da ihraç edildiğini aktaran Bozkurt, kentin su ürünleri potansiyelinde Türkiye’de ilk üçe girdiğini ifade ederek, “Kahramanmaraş’ta faaliyette olan “Su Ürünleri İşleme Tesisi” kapasite açısından Türkiye’de birinci Avrupa’da ise üçüncü sırada yer alıyor. İç sular bakımından zengin bir il olan kentimizin bu özelliği de Türkiye’de önemli alabalık üretim potansiyeline sahip olmasına neden oluyor. Sularının soğuk, berrak ve oksijeninin zenginliği Kahramanmaraş’ta yetiştirilen balıkların kaliteli olmasına sebebiyet vermektedir.” diye konuştu.