2018-2019 BALIKÇILIK SEZONU AÇILDI
01/09/2016-31/08/2020 tarihleri arasında dönemde 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ kapsamında;
Bütün sularımızda; Deniz alası, Büyük camgöz(Kum) köpek balığı(Carcharhinus plumbeus), Köpek Balığı(Galeorhinus galeus), Dikburun Köpek Balığı(Lamna nasus), Kırmızı mercan, Siyah mercan, Güneşlenenköpek balığı(Cetorhinus maximus), Kırmızı yıldız, Minare, Şeytan minaresi,Mersin balıkları, Deniz kulağı, Deniz kaplumbağaları, Pina, Mühreler, Maya,Fok, Deniz atı, Deniz çayırları, Mersin Balıkları, Orfoz, Lagos, Ticari deniz süngerleri, Yunus ve Balinalar, Yağlı balık ve Beni balıklarının avlanmaları, toplanmaları yasaktır.
Avcılığı yapılan su ürünlerinin asgari boyları;
Akya 40 cm,
Barbunya 13 cm,
Bakalyaro (Berlam) 20 cm,
Çipura 20 cm,
Dil Balığı 20 cm,
Hamsi 9 cm,
İstakoz 25 cm,
İstavrit 13 cm,
Kalkan 45 cm,
Karagöz 18 cm,
Sargos 21 cm,
Kefal (Amuderya kefali) Mugil so-iuy 35 cm,
Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata 30 cm,
Kefal (Has kefal) Mugil cephalus 30 cm,
Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo Chelon labrosus Liza ramada Liza saliens 20 cm, Kılıç 125 cm,
Kırlangıç 18 cm,
Kolyoz 18 cm,
Levrek 25 cm,
Lipsöz 15 cm,
Lüfer 18 cm,
Mezgit 13 cm,
Kırma (Kırmızı) mercan 15 cm,
Minekop(Kötek, Karakulak) 25 cm,
Nil barbunyası 10 cm,
Palamut 25 cm,
Pisi 20 cm,
Sardalya 11 cm,
Sarıkuyruk 30 cm,
Sarıağız (Halili,Muskar,Grenyüz) 25 cm,
Sinagrit 35 cm,
Tekir 11 cm ve
Uskumru 20 cm olup, daha küçük su ürünlerinin avlanması yasaktır.
Marmara Denizi ve Karadeniz’de, Gırgır Ağları ile Hamsi Avcılığı 15.00-09.00 saatleri arasında yapılabilir. Gırgır ağları ile hamsi avcılığı yapacak balıkçı gemileri için, gemi ruhsat tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden avcılık “İzin Belgesi”nin alınması zorunludur.
Uzatma ağları ile Kalkan Balığı avcılığı yapacak balıkçı gemileri gemi ruhsat tezkeresinin verildiği İl Müdürlüğünden avcılık “İzin Belgesi”nin alınması zorunludur.
Marmara Denizi’nde Karides avcılığı 05.00 ile 20.00 saatleri arasında yapılır.
15 Nisan – 31 Ekim tarihleri arasında ahtopot avcılığı yapılması yasaktır.
Avlanan su ürünleri için “Menşe Belgesi”nin alınması ve avlanan ürünlerin İl Müdürlüklerince belirlenen ve ilan edilen yerlerden karaya çıkarılması,
Uzatma ağları ve diğer istihsal vasıtalarında, Bakanlıkça belirlenecek esaslar dahilinde ait olduğu balıkçı gemisinin ruhsat kod numarasını gösterir bilginin bulunması,
Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık İl veya İlçe Müdürlüklerinden ağlarının derinliğini gösterir, bir yıl geçerli ölçüm belgesi alınması zorunludur.
Marmara Denizi’nde her türlü trol ile su ürünleri avcılığı yasaktır.
Marmara Denizi’nde dönem boyunca algarna ile deniz salyangozu istihsali yasaktır; fakat dalma, sepet ve her türlü tuzak yöntemleri ile deniz salyangozu istihsali serbest olup, 05.00 ile 20.00 saatleri arasında yapılması zorunludur.
Deniz salyangozu istihsalinde bulunacak balıkçı gemilerinde zıpkın bulundurulması,
Çevirme ağları kullanılarak belirli bir alanı kapatmak sureti ile bu ağlara dalarak ve elle çekerek kıyıda dar bir saha içerisine toplamak suretiyle (elleme veya eleme adı verilen yöntemle) su ürünleri avcılığı,
Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı, zehirleyici, aşındırıcı kimyasal maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu v.b ile su ürünleri avcılığı yapılması, bu maddelerin gemilerde ve av mahallerinde bulundurulması,
Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması,
Marmara denizinde su ürünleri avcılığında frekans çıkışı 20 Khz (dahil) ve daha aşağı olan sonarların kullanılması,
Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde su ürünleri avcılığı yasaktır.
Tüp, nargile, maske, zıpkın ile dalış yapılarak, şnorkel ve sualtı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçla balık avcılığı yasaktır.
Dalma yöntemi ile balık dışındaki su ürünleri istihsali yapacak olanların, 2/9/1997 tarihli ve 23098 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği kapsamında alınmış olan dalış belgesine sahip olmaları zorunludur.
Su ürünleri üretiminin ülke çapında kontrolünün sağlanabilmesi için; bunlara ait damızlık, yumurta, larva, yavru ve anaçlarla sulardaki bitkilerin satışı, nakli, istihsal yerlerinde avlanması, toplanması ve her türlü tesislerde kullanılması, sulara bırakılması Bakanlığın iznine bağlıdır.
Denize bırakılan uzatma ağlarının gündüz flama(şamandıra), gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi zorunludur.
Denizlerde yapılan su ürünleri avcılığında monofilament(tek kat) misina ağların ve multimonofilament(çoklu tek kat) misina ağların kullanılması, gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulundurulması yasaktır.
Dolanan(drift-net) ağların su ürünleri avcılığında kullanılması ile gemilerde, balıkçı barınaklarında, barınma ve çekek yerlerinde bulundurulması yasaktır.
Balıkçılarımıza bol bereketli bir balıkçılık sezonu geçirmeleri dileğiyle rastgele dileklerimizi bildirir, 4/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de yer alan kurallara uyulmasını önemle rica ederiz.
KAYNAK: