1. ULUSAL ÇİFT KABUKLU ÇALIŞTAYI

Su Ürünleri Çalıştay İlanları
0
(0)

1. ULUSAL ÇİFT KABUKLU ÇALIŞTAYI

Küresel su ürünleri üretimi, gıda sistemlerindeki küreselleşme, gıda bilimi ve teknolojisindeki gelişmeler, lojistik ve pazarlamadaki ilerlemelerin etkisiyle geçen yüzyılın son çeyreğinden itibaren hızlı şekilde artmıştır. Küresel çift kabuklu yumuşakça üretimi ise son 60 yılda yaklaşık 50 kat büyümüştür. Diğer su ürünlerine olduğu gibi, çift kabuklu yumuşakçaya olan talep de artmaya devam etmektedir. Bununla birlikte, su kirliliğinin izlemesini ve üretim alanlarının yönetimini gerektiren hasat öncesi ve sonrası süreçlerle ilişkili halk sağlığı kaygıları çift kabuklu ticaretinde başlıca sorun olarak görünmektedir. Gerçekten birçok üretici ülke, tüketici pazarı oluşturan ithalatçı ülkelerin hayvansal ürün tüketimine ilişkin yönetmeliklerinin şart koştuğu gereksinimleri karşılayamamaktadır.

Türkiye’de çift kabuklu üretim alanları düzenli olarak izlenmektedir. Bununla birlikte, Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü Gıda ve Veterinerlik Ofisi’nin kararıyla, 2013 yılında AB ülkelerine canlı ürün ihracatı askıya alınmış ve yaklaşık 5 yıldır askıya alma kararı uzatılmaktadır. İzleme programındaki eksikliklerin giderilmesi, altyapının iyileştirilmesi ve kapasitesinin artırılması amacıyla Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde ve Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü liderliğinde “Çift Kabuklu Yumuşakça Üretim Alanlarında İzleme Programının Revizyonu ve Kapasite Artırma Projesi (TAGEM/HAYSUD/G/17/SU/P-03/01)” yürütülmektedir.

Projenin bir çıktısı olarak, 1. Ulusal Çift Kabuklu Çalıştayı, yürürlükteki izleme programının güvenilirliğini artırmak için uygulanabilecek eylemleri tartışmak, insan kaynakları altyapısını iyileştirmek, ticaret ve ihracat sorunları ve çözümlerini tartışmak üzere, 09-11 Ekim 2018 tarihleri arasında kamu, akademi ve özel sektörü bir araya getirecektir.

Katılım koşulları, program, çalıştay komitesi, kayıt ve iletişim için tıklayınız.

KAYNAK:

AKDENİZ SU ÜRÜNLERİ ARAŞTIRMA, ÜRETME VE EĞİTİM ENSTİTÜSÜ MÜDÜRLÜĞÜ

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !