Malatya’da Amatör Balıkçıların Avlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Malatya’da Amatör Balıkçıların Avlanmalarına İlişkin Usul ve Esaslar !

1380 Sayılı Su Ürünleri Kanuna bağlı olarak çıkarılan 5/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ (Tebliğ No: 2020/211/9/2020- 31/8/2024 tarihleri arasında geçerli olup amatör balıkçılığın belirli kurallar çerçevesinde yapılmasını sağlamak üzere kullanımına izin verilen avlanma araçları ile ticari amaç dışı su ürünleri avcılığı yapacak olanların avlanmalarına ilişkin Amatör Balıkçıların uyması gereken usul ve esaslar belirlemektir.

İlgili mevzuat ve tebliğ kapsamında Amatör Balıkçıların uyması gereken usul ve esaslar aşağıda belirtilmiştir.

·         İçsularda yapılan amatör balıkçılık faaliyetlerinde yem amaçlı canlı balık kullanımı  Yasaktır.

·         Bir amatör balıkçı livar ya da yem kovası içerisinde, çizelgede yer alan türlerden,  en fazla 30 adet yemlik balık bulundurabilir. İçsularda livar ya da yem kovası içerisinde canlı olarak yemlik balık bulunduramaz.

·         Yemlik balıklar, avlanması hedeflenen türün avcılığının serbest olduğu dönemde avlanabilirler.

·         Yemlik balık boyu azami 12 cm olup bundan büyük boylar, avlanabilir balık sınıfında değerlendirilir.

·         Yasal sayı ve boy sınırlamaları dâhilindeki deniz ve tatlı su balıkları yem amacı ile kullanılabilir.

·         İçsularda yemlik balıkların canlı olarak başka bir içsuya nakli Yasaktır.

  • Tilipya Azmanı (Tilapia sp.), Havuz Balıkları (Carassius sp.), Gambusia (Gambusia holbrooki), Çizgili Sazan-Çakıl Balığı (Pseudorasbora parva), Gümüş Balığı (Atherina boyeri) için boy ve sayı limiti yoktur, kapalı sezon bulunmamaktadır. Bu balıkların canlı yem olarak kullanılması, bir içsudan başka bir içsuya taşınması Yasaktır.
  • Amatör balıkçılıkla avlanmış olan her türlü su ürününün satışı, canlı olarak nakledilmesi ve başka kaynaklara bırakılması Yasaktır.
  • Bu Tebliğde belirtilen avlanması yasak olan türlerin ve bunlara ait kabuk ve benzerlerinin tahnit edilmiş örneklerinin alımı, satımı, pazarlarda ve iş yerlerinde alım satım amacıyla bulundurulması ve sergilenmesi Yasaktır.
  • Deniz ve içsularımızda yapılacak balıkçılık yarışmaları Bakanlığın iznine tabidir. Bu kapsamda izin verilen alanlarda yarışma süresince yarışmacılar dışındakilerin avcılık yapması Yasaktır.
  • Yasaklanan av araç ve gereçlerinin avlanma mahallinde bulundurulması yasaktır.
  • Su ürünleri yetiştiriciliği yapılan kafeslere 100 metredenkarada kurulu tesislere ise 200 metre daha yakın mesafede avcılık yapılması Yasaktır.
  • Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması Yasaktır.
  • Elektrik akımı, elektroşok, tüp gaz ve hava tazyiki yöntemleri, ok, yay, mavzer, av tüfeği ve benzeri her türlü silah, yaba, balyoz ve benzeri araçların amatör avcılıkta kullanımı Yasaktır.
  • Amatör balıkçılıkta avlanma amaçlı her türlü ışık kullanımı yasaktır. Ancak, can ve mal güvenliği açısından 50 wattı geçmemek koşuluyla tekne içerisinde ve kıyıda aydınlatma amaçlı kullanılan ışık bu kapsamda değerlendirilmez.
  • Bakanlıkça, balık çiftliklerindeki kafeslerin hasara uğraması halinde amatör balıkçılık faaliyetlerine geçici olarak sınırlama veya yasaklama getirilebilir.
  • Bu Tebliğde kişi başı kullanılabilecek av aracı sayısı belirtilenlerin dışında kullanımı serbest diğer av araçlarında kişi başı bir adetten fazla av aracı  kullanılamaz.
  • İlimizde görülen ve çizelgede belirtilen avlanabilir asgari boy ve alıkonulabilir miktar bilgileri belirtilen su ürünlerinden daha küçüklerinin ve belirtilen miktardan fazlasının avlanılarak alıkonulmaları Yasaktır.

 

Çizelge

 

Türler

 

Latince adı

Boy Limiti

(en az)

Alıkonulabilir Miktar

(en fazla)

Doğal alabalık (Bütün türler) 25 cm. 3 adet
Gökkuşağı alabalığı Oncorhynchus mykiss Yok 10 adet
Sazan Cyprinus carpio 40 cm. 5 adet
Tatlısu kefali Leuciscus cephalus 20 cm. 5 kg
Siraz Capoeta tinca 20 cm. 5 kg
  • Çizelge de boy limitleri belirtilen türlerde % 5 küçük boylara istisna tanınır.
  • Adet cinsinden limit verilen türlerde kg cinsinden limitlere bakılmaz.
  • Kg cinsinden limit verilen türlerde, avlanılan tür tek veya karışık olsun 5 kg’ı geçemez. Kg cinsinden sınırlama getirilen türlerde, tek bireyin 5 kg’ı geçmesi halinde, bu birey yasal limitler dâhilinde kabul edilir. Avlanan balıklardan en büyüğünün hariç tutulduğu durumda, geri kalan balıkların toplam ağırlığının 4 kg’ı geçmemesi halinde, avlanan balıklar alıkonulabilir miktar dâhiline kabul edilir.
  • Alıkonulabilir miktar, her türün ayrı ayrı alıkonulacağı miktar olmayıp, av günü sayısına bakılmaksızın bir amatör balıkçının beraberinde götürebileceği toplam balık miktarıdır. Adet sınırlamasına tabi birden fazla türün avlandığı durumda, avlanılan balıklar tek tür gibi kabul edilir. Bu durumda alıkonulacak toplam balık sayısı, avlanan türlerden hiçbirinin izin verilen sayıdan fazla olmaması şartıyla 10’u geçemez.
  • Sayı ve ağırlık sınırlamasına tabi türlerin karışık olarak avlandığı durumda, sayı sınırlamasına tabi türün alıkonulabilecek adetten fazla olmaması şartıyla, avlanan en büyük balık hariç tutularak geri kalan balıkların toplam ağırlığı 4 kg’ı geçemez.

 

  • Çırpma/çarpma ve bırakma olta, birden fazla iğne ile donatılmış küspe, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, pinter ve sepet, düzen (çökertme) gibi tuzakların kullanılması yasaktır. Yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağın (tırıvırı, germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme ve benzeri) avlakta bulundurulması ve kullanımı Yasaktır.
  • Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu ve benzerlerinin amatör avcılıkta kullanımı ve bu malzemelerin av mahallinde bulundurulması Yasaktır.
  •  Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
  • Akarsularda her türlü doğal yem kullanılarak alabalık avcılığı yasaktır. Sadece yapay yem kullanılarak avcılık yapılabilir. Göllerde yapılacak alabalık avcılığında ise kan kurdu, kemik kurdu, leş kurdu, sinek larvaları, canlı ya da cansız içsu ve deniz balıkları hariç, her türlü yapay, doğal ve mamul doğal yem kullanılabilir.
  • Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması Yasaktır.

    Akarsuların, göllerin ve göletlerin yatakları değiştirilerek bir kısmının kurutulması veya bentlenmesi yöntemi ile avcılık yapılması veya ızgaralarla balık toplanması  Yasaktır.

  • İçme suyu rezervuarlarında, akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların kullanılması ve su alma noktasına 300 metreden daha yakın yerlerde su ürünleri avcılığı Yasaktır.
  • Gün içinde av saati sınırlaması Yasaktır.

    Baraj göllerinde yapılan avcılıkta Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirtilen güvenlik sahasında avlanmak tehlikeli ve Yasaktır.

    Balık asansörü, balık geçidi ve balık göç yapılarında su ürünleri avcılığı Yasaktır.

    Kiraya verilen istihsal sahalarında amatör avcılık aşağıdaki esaslar dâhilinde yapılır.

    Kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiraya verilen göletler hariç, projeli olarak kiraya verilenlerde amatör avcılık yapılması Yasaktır. Sadece kafeslerde yetiştiricilik amacı ile kiralanmış göletlerde ise kafeslere 100 metreden daha yakın olmamak kaydıyla amatör avcılık serbesttir.

·          Kiraya verilen istihsal sahalarında avcılığın serbest olduğu dönemlerde, kişi başı en fazla 3 iğneli bir olta takımı ile amatör avcılık yapılması serbesttir.

·         Malatya il sınırları içerisinde kalan bütün sularda 01 NİSAN – 30 HAZİRAN tarihleri arasında, SAZANGİLLERİN avcılığı Yasaktır.

·         Malatya il sınırları içerisinde yer alan akarsularda ve kollarında DOĞAL                        ALABALIK avcılığı yasaktır. Bunun dışında kalan diğer yerlerde 1 EKİM – 28 ŞUBAT  tarihleri arasında doğal alabalığın avlanması Yasaktır

    Belirtilen  usul ve esaslara uyulmadığı taktirde 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanuna göre cezai işlem uygulanacaktır.

Amatör avcılık ruhsatları  İlçe Müdürlüklerimizde verilmekte olup süresi 5 yıldır.

KAYNAK: Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !