VİRA BİSMİLLAH…

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

VİRA BİSMİLLAH…

​Toplam uzunluğu 1480 km ile Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip Muğla’da hem ilimiz hem de ülke ekonomisi için ayrı bir önem arz eden, Balık Av Sezonu açılışı, Milas İlçesinin Güllük Limanında düzenlenen törenle gerçekleşti.

Pandemi tedbirlerinin üst düzeyde alınarak gerçekleşen törene Milas Kaymakamı Eren Arslan, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Sürkop Muğla Bölge Birlik Başkanı Serhat Kozinoğlu, Dalyan Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Arif Yalılı, Muğla İl Genelinde faaliyet gösteren Su ürünleri Kooperatiflerinin Başkanları, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve balıkçılar katıldı.

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak yaptığı konuşmada; “1480 km ile Türkiye’nin en uzun kıyılarından birine sahibiz. Bu nedenle balıkçılık için son derece uygun koşullara sahibiz. Su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye lideriyiz. Deniz Kültür Balığı yetiştiriciliğinde üretimin % 65’i ilimiz sınırları içerisinde yapılıyor. Yine iç sularda yaptığımız alabalık yetiştiriciliği 21.500 ton üretimle Türkiye’de birinci noktadır. Bugün Vira Bismillah diyerek açacağımız av sezonunda beklentimiz yüksek. İl sınırları içerisinde 1154 adet teknemiz, 3872 adet balıkçımız var.

Bu Sektörden 18 Bin Kişi Geçimini Sağlıyor…

Su ürünleri sektöründen; geniş kapsamda ve lojistik olarak 18 bin kişi geçimini sağlıyor. Bizim 1124 balıkçı teknemizin yıllık 3000-3500 ton civarı balık yakalama kapasitesi var. Geride kalan 24 adet gırgır ve trolümüzün de 30 bin tona yakın balık avladığına dair elimizde veriler mevcut. Böyle verimli körfezlerimiz ve kapasitemiz varken, yanlış avlanma yöntemleri ve kaçak avcılıkla mücadele ediyoruz. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir Pakdemirli’nin girişimleri ile Su Ürünleri Yetiştiricileri Kooperatifleri ve Türkiye Su ürünleri Yetiştiricileri Birliği olarak, 70’li yılların 1380 sayılı Su ürünleri Kanununu 22 Kasım 2019 tarihinde güncelledik. Şimdi daha bol balık için daha umutluyuz. Ayrıca 2 adet Su Ürünleri Kontrol teknemizin yetersiz kaldığı durumlarda bize tekneleri ile sahada destek olan Sahil Güvenlik Komutanlığına buradan teşekkür ediyorum.

Denizlerimizde Termal Kameralı ve Gece Görüşlü Drone’la Denetimler Başlayacak…

Buradan bir müjde vermek istiyorum. Sayın Valimiz Orhan Tavlı’nın himayelerinde, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak bir projeye imza attık. Bu proje dâhilinde biri gece görüşlü ve termal kameralı olmak üzere 2 adet drone mevcut. Bu sayede kaçak avlanmaya karşı denetimlerimiz gece de devam edebilecek. Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve avcılığı için, gelecek nesillere denizlerimizi temiz, içinde balığı bol olan denizler devretme sorumluluğumuz var. Bu anlamda önümüzdeki günlerde Muğla Su Ürünleri Kültür Balıkçıları Derneği ile imzalamış olduğumuz protokolü Sürkop’la ve Muğla Birliğimizle, Alabalık Yetiştiricileri Birliği ile geliştirerek denizlerimizin temizliğini el birliği ile önümüzdeki haftadan itibaren vatandaşlarımızın da katılımıyla gerçekleştireceğiz. 2020-2021 Av Sezonunun balıkçılarımıza bol, bereketli, kazançlı ve hayırlı olmasını diliyorum. Vira Bismillah…” dedi.

Ardından konuşma yapan Milas Kaymakamı Eren Arslan; “İki gerçeğimiz var; birincisi su ürünleri açısından çok zengin potansiyele sahibiz. Maalesef bu alanda kendi yanlışlarımız sebebiyle geleceğimizin sermayesini bugünden harcıyoruz ve tüketiyoruz. Sadece kendimiz için değil bütün eko sistem için bunun önüne geçmek zorundayız. Denizde bir türün yok olması ya da bu bölgede yaşamayan başka bir istilacı türün bizim denizlerimizde görülmesi sadece bu denizin eko sistemini değil bütün canlı hayatı ve yaşam döngüsünü bozuyor. İkinci gerçeğimiz de üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde su ürünleri ve balıkçılık sektörü aslında ülkemiz açısında çok önemli bir katma değer üretebileceğimiz alan. Hatta üretiyoruz ve dünya ülkelerine ihracatta gerçekleştiriyoruz. Devletimiz kaçak avcılığın önüne geçmek ve sürdürülebilir su ürünleri üretimi ve avcılığı için yasal düzenleme ve alt yapıyı mükemmel bir şekilde hazırladı. Bundan sonra bize düşen denizlerimize, ormanlarımıza, çevremize, bütün eko sisteme sahip çıkmak olmalı. Bu alandan ekmeğini zorluklarla kazanan tüm balıkçılarımıza 2020-2021 sezonunun hayırlı olmasını temenni ediyor, Vira Bismillah diyorum.” Dedi.

Konuşmaların ardından, balıkçılarımıza destek olmak için düzenlenen Balık Mezat’ı ile tezgâhtaki tüm balıklar açık arttırma ile satıldı. Mezatın ardından Protokol Mensupları kurdele kesti ve tekneye binerek tüm balıkçı tekneleri eşliğinde denize açıldı ve sezonun açılışını gerçekleşti.

KAYNAK: Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !