Sakarya Karasu’da Hayalet Ağların Temizlenmesi !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

SAKARYA İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ BASIN BİLDİRİSİ

Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz tarafından 2014 yılında su ürünleri yaşam alanlarının korunması, terkedilmiş ağ araçlarının neden olduğu kontrolsüz avcılığı engelleyerek biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemin korunması, amacıyla  balıkçılık faaliyetleri sırasında zemin yapısı, hava koşulları, av çakışması, kullanım hataları veya benzeri nedenlerle denizlerde kaybolmuş ve terkedilmiş av araçlarının çıkarılmasına yönelik olarak “Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” uygulamaya konulmuştur.

Proje kapsamında İlimiz Karasu İlçesi açıklarında, “Hitlerin Kayıp Denizaltısı U20” batığında bulunan atık ağlarla ilgili olarak, Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’in talimatlarıyla 27.10.2020 tarihinde Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüz ve Valiliğimiz koordinasyonunda, İl Müdürlüğümüz, Karasu Kaymakamlığı, Sahil Güvenlik SAGET 31 Bot Komutanlığı, IC Karasu Liman İşletme Müdürlüğü ile birlikte çalışma başlatılmıştır.

Bu kapsamda, profosyonel dalgıçlar tarafından batık çevresinde takılı kalan algarna, hayalet ağlar ve avcılık sırasında kopan av araçları çıkarılmıştır. Çalışmalara; Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ ATALAY, İl Müdürümüz Ali Ulvi ÖZERDEM, Karasu Kaymakamı Dr. Ahmet Naci HELVACI, Karasu Belediye Başkanı İshak SARI ve Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri YILMAZ ile Daire Başkanları Doç. Dr. Mahir KANYILMAZ ile Hüseyin AKBAŞ katılım sağlamıştır.

Meterolojik şartların uygunluğuna göre, batık çevresindeki ağ ve atıkların tamamı temizleninceye kadar faaliyete devam edilecektir.

Yapılan Çalışmanın amacı;

Denizlerimizde su ürünleri avcılığı sırasında kopan, kaybolan ve denize terk edilen av araçları, doğada çözünmeyerek bulundukları yerde, deniz içerisinde canlıları yakalamaya devam etmenin yanında, canlıların barınma ve beslenmelerini olumsuz etkileyerek, ekosistemi olumsuz etkilemesinin yanı sıra,  su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına neden olmaktadırlar. Bu durum, hem su altında yaşayan canlıların hem de diğer canlıların yaşamında ciddi boyutta tehlikeler oluşturmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü sorumluluk alanı kapsamında başlatılan ve yürütülen “Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi” balıkçılık faaliyetlerinden kaynaklanan  av araçlarının toplanmasını hedefleyerek, hem biyolojik çeşitliliği korumakta hem de deniz kirliliğinin azaltılmasını amaçlamaktadır.

Karasu’da Hayalet Ağ Temizlik Çalışmaları.mp4

KAYNAK: Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

 

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !