Hatay’da 2020-2021 Yılı Balık Av Sezonu Açılışı Yapıldı !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

2020-2021 Yılı Balık Av Sezonunun açılışı gerçekleştirildi. Açılış törenine Arsuz Kaymakamı Musa SARI, İl Müdürümüz Ergün ÇOLAKOĞLU, İl Müdür Yardımcısı Avni HATAY, İlçe Tarım ve Orman Müdürümüz Serkan YILMAZ, Su Ürünleri Kooperatifleri temsilcileri, teknik personellerimiz ve çok sayıda balıkçılarımız katıldı.

Balıkçılık av sezonu ile ilgili İl Müdürümüz Ergün Çolakoğlu’nun yaptığı açıklama; “Ülkemiz, uzun sahil şeridi, yaygın içsular ve nehir sistemleri sebebiyle önemli ölçüde balıkçılık kaynaklarına sahiptir. Türkiye su ürünleri açısından hem ithal eden, hem de ihraç eden bir ülke konumunda olup su ürünlerinde pozitif bir dış ticaret dengesi mevcuttur. Avrupa Birliği (AB) Ülkelerine İhracatını yaptığımız tek hayvansal ürün balıktır. Yarattığı katma değer ve istihdama katkısı ile stratejik öneme sahip olan su ürünleri sektörü dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmektedir. Sektörün ekonomiye katkısı tarımsal üretim değerindeki yeri sektörün ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar önem arz etmektedir.

Balık avcılığı ve yetiştiriciliği bakımından zengin olan ülkemiz, içeriği bakımından vitaminler, proteinler, yağ asitleri, mineraller bakımında oldukça zengin olan balığın haftada en az iki kez tüketilmesi önerilmesine rağmen kültürel değerlerimizin de etkisiyle balık tüketiminde oldukça geride kalmıştır. Avrupa ülkelerinde yıllık kişi başı 25 kg, Uzakdoğu ve Japonya’da yıllık 80 kg’ı bulan balık tüketimi ülkemizde sadece 8 kg’ dır.

Son 16 yılda yetiştiricilikten elde edilen üretim yaklaşık % 341 artarak 314.537 ton olmuştur. Ülkemiz zengin su ürünleri potansiyeli ve değişik türlerin üretimine izin veren avantajlarımızı kullandığımızda sektörden daha fazla pay alabilecektir.

İlimizde İskenderun, Samandağ, Dörtyol ve Arsuz’ da olmak üzere 4 adet balıkçı barınağı bulunmaktadır.

İlimiz İskenderun Liman Başkanlığına bağlı ve Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılan 391 balıkçı gemisi olup, 12 metreden büyük gemi sayısı 48 adet, 12 metreden küçük gemi sayısı 338 adettir. Amatör balıkçı sayısı 6.075 ve Gerçek kişi Ruhsat Tezkeresi sayısı 23.260 ‘ dır.

Müdürlüğümüze bağlı olarak görev yapan 4 adet kontrol teknemiz bulunmakta olup Samandağ, Arsuz ve Dörtyol ilçelerimizde hizmet vermektedir.

Marmara, Ege ve Karadeniz’de 1 Eylül iken, Akdeniz’de 15 Eylül itibariyle balıkçılık av sezonu açılacaktır. Üç tarafı denizlerle kaplı ülkemizin önemli geçim kaynaklarından olan balıkçılık, zengin balık popülasyonunu sekteye uğratmamak adına balıkların üreme büyüme gibi dönemleri baz alınarak yılın belli dönemlerinde av yasağı getirilmektedir. Çok çeşitli balık popülasyonlarına sahip olan ülkemiz yılın her döneminde tatlı ve tuzlu sularda yenilebilen balık türlerine ev sahipliği yapmaktadır. Sularımızdaki bu zenginliğin korunabilmesi ve ekolojik dengenin sağlanabilmesi için belirlenen tarihler arasında balıkçıların avcılık yapabilmesi, bu tarihler dışında ise balık avcılığının yapılmaması için bir dizi önlemler alınmaktadır.

Denizlerin korunması, su ürünlerinin korunması ve balık avcılığında sürdürebilirliğin sağlanması amacıyla uygulanan balık avcılık sezonu yasağı, bölgemizde 15 Eylül 2021 tarihi itibariyle son bulacaktır. Özellikle Koronavirüs (covid-19) salgınını geçirdiğimiz bu günlerde çocukların gelişiminde ve erişkin insanların sağlıklarının, bağışıklık sistemlerinin korunmasında sayısız faydaları olan su ürünlerini, halkımızın bol bol tüketmesi arzuluyoruz. Hayırlı ve bereketli bir sezon geçirmeyi diliyorum” dedi.

KAYNAK: Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !