Geliri Yüksek Alternatif Ürün: Karides !

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

Geliri Yüksek Alternatif Ürün: Karides !

​İlimiz Su Ürünleri üretiminin, Ülkemizde daha iyi noktalara gelmesi için gerçekleştirilen çalışmaları yerinde görmek için ziyaretlerine devam eden Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, ekonomik değeri yüksek, verimli ve kaliteli alternatif tür Karides üretimini gerçekleştiren, Milas İlçesi Baharlı Mahallesi Bahçecik Mevkiinde faaliyet gösteren Üstekler Su Ür. Üret. Paz. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti. ile yine aynı bölgede faaliyetine yeni başlayan Öner Su Ürünleri İth. İhr. Ve Tic. Ltd. Şti.’ ne ait tesisleri ziyaret etti.

Saylak, Milas İlçesi Baharlı Mahallesi Bahçecik Mevkiinde faaliyet gösteren Üstekler Su Ür. Üret. Paz. İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ne ait, 20.000 m2 lik arazi içinde 80 lt/sn’lik artezyen kuyu suyu kullanmak suretiyle tam kapalı devre sistemi ile 29 ton/yıl sofralık Pasifik Beyaz Karidesi karides ve 29.000.000 ad/yıl yavru karides üretimi yapan tesisi ziyaret ederek, tesis sahibi Murat Demir’den bilgiler aldı.

Ardından Öner Su Ürünleri İth. İhr. Ve Tic. Ltd. Şti.’ ne ait, 22.980 m2 lik arazi içinde 53 lt/sn’lik artezyen kuyu suyu kullanmak suretiyle kapalı devre sistemi ile 29 ton/yıl kapasiteli Porsiyonluk Pasifik Beyaz Karidesi üretimine yeni başlayan tesisi ziyaret ederek, tesis sahibi Barış Karadenizli’ den üretim durumu ve hedefleriyle ilgili bilgiler aldı.

Saylak; “Muğla’ da 2019 yılında gerçekleşen toplam 128 Bin Ton Su Ürünleri Üretiminin 75 Bin Tonu ihraç edilmiş, bu ihracattan 373,5 milyon dolar gelir sağlanmıştır. Bakanlığımızın Su Ürünleri ihracatında hedeflediği 2 milyar dolara ulaşmak için, bu ve benzeri tesisler, katma değeri yüksek karides üretimini gerçekleştirerek önemli bir paya sahip olacaklar. İlimizin, Ülkemiz genelinde Su Ürünleri Üretiminde sahip olduğu % 65’lik üretim payını, ekonomik değeri yüksek, verimli ve kaliteli alternatif tür olan karides üretimini gerçekleştirerek daha ileri noktalara taşıyacaklar. İlimize ve Ülkemize bulunduğunuz büyük katkıdan dolayı çok teşekkür ediyor, sizleri canı gönülden tebrik ediyorum. Sizin gibi yatırımcılar sayesinde hem ilimiz hem de ülkemizin ekonomisi canlanacak, sağladığınız istihdamla vatandaşlarımıza gelir kapıları açılacak ve dünya pazarında önemli bir paya sahip olacağız. Çalışmalarınızı gönülden destekliyor ve tebrik ediyorum” dedi.

Kuyu suyu kullanılarak yapılan kapalı devre sistemlerde üretime uygun, yüksek stoklama yoğunluğunda bile iyi büyüme performansı göstermesi, etkin yem değerlendirme yeteneği ve hastalıklara karşı dirençli karides türü olan Pasifik Beyaz Karidesi üretimi gerçekleştirilecek olup; ıslah edilmiş, hızlı büyüyen ve hastalıklara dirençli anaçlar yurtdışından temin edilerek (Tayland-Suudi Arabistan) Anaç karidesler kuluçkahanede olgunlaştırılıp yumurtlatılacak, sonrasında porsiyonluk boya getirilip pazara sunulacaktır.

KAYNAK:  Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

 

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !