2018-2019 Balıkçılık Av Sezonu Başlıyor

Tarım İl/İlçe Müdürlüğünden Haberler
0
(0)

2018-2019 Balıkçılık Av Sezonu Başlıyor

Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada konumunda olan ülkemizin 8.333 km’lik kıyı şeridi bulunmaktadır. Bu kıyı şeridinin 35 km’lik bölümü İlimiz sınırları içerisinde yer almaktadır.

Su ürünleri başta balık olmak üzere, hayvansal protein kaynaklarından birisi olarak insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Dünya nüfusunun hızla arttığı göz önüne alındığında besin kaynağı olarak öneminin daha da arttığı görülmektedir.

Ülkemiz genelinde vazgeçilmez sosyoekonomik bir faaliyet olan balıkçılığın verimli, düzenli ve Avrupa standartlarına uygun hale getirilmesi, balık severlerin ve geçimini balıkçılıkla temin eden kitlenin yüzlerinin gülebilmesi, Bakanlığımızca yayımlanan Tebliğlerle getirilen yasak, sınırlama ve yükümlülüklere uyulması ile doğrudan bağlantılıdır.

Bakanlığımızca hazırlanan, “Denizlerde ve İç Sularda 1 Eylül 2016-31 Ağustos 2020 Yılları arasında Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen 4/1 Numaralı Tebliğ”  gereğince; 2017-2018 balıkçılık av sezonu 1 Eylül 2018 tarihinden itibaren başlaması nedeniyle İlimiz Akçakoca İlçesinde balıkçılarımıza bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Toplantıda Ülkemiz balıkçılığı ve su ürünleri avcılığı konusunda getirilen düzenlemeler, su ürünleri avcılığı ve av yasakları, avcılık izinleri ve nakil işlemleri ile su ürünleri avcılığında idari yaptırımlar ve koruma ve kontrol işleri, teknelere takılan bagis cihazları konusunda bilgiler verildi.

Bu tebliğ ile su ürünleri avcılığına yer, zaman, boy, tür, mesafe, derinlik, avlanma araç ve gereçleri ile ilgili düzenlemeler getirilmiştir.

Tebliğdeki avcılık düzenlemeleri ile balık türlerinde zaman ve av aracı yasakları yanı sıra boy uzunluğuna getirilen düzenlemeye göre balık türlerinin aşağıda belirtilen boy ölçülerinden küçük olanlarının avlanılması yasaklanmıştır. İlimizde avcılığı en fazla yapılan ekonomik türler ve boy sınırlamaları ile avlanması toplanması,  gemilerde bulundurulması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması tamamen yasaklanan bazı türler aşağıda belirtilmiştir.

 

 

Tür

Uzunluk (cm)  Tür Uzunluk (cm)  Yasaklanan Türler
Hamsi 9 Mezgit 13 Köpek balığı
Tekir 11 Lüfer 18 Mersin balıkları
Barbunya 13 Palamut 25 Denizatı
İstavrit 13 Kalkan 45 Yunus ve Balinalar
Kefal (Diğer Kefaller) 20  Kefal (Has Kefal -Sarıkulak Kefal)  30

 

Balık sezonunun başlamasıyla birlikte çevirme ağları ile su ürünleri avcılığı yasağı sona ermekte, mekanik güç kullanan ve kullanmayan çevirme ağları ile su ürünleri avcılığı serbest olmaktadır.

Dip trol ağları yasak yer ve zamanlarda denizde bulundurulamaz.

Gırgır ağlarıyla hamsi avcılığı 15.00-09.00 saatleri arasında yapılır. Gırgır ağları belirtilen saatler dışında, hamsi avlamak amacıyla denizde bulundurulamaz.

Monofilament (tek kat) misina ağlarının kullanımı yasaktır.

Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde su ürünleri istihsali yasaktır.

Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Harun Kabaoğlu; “Su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi bakımından, avcılıkla ilgili getirilen kurallara uyum büyük önem taşımaktadır. Denizlerimizdeki balık popülasyonu sonsuz değildir. Aşırı av baskısı, hedef dışı avcılık ve yasal boy limitinin altında avlanan her bir balık, bizden sonraki nesillerin bu kaynaktan faydalanmalarını biraz daha zorlaştıracaktır. Balıkçılarımız tarafından büyük emek ve zahmetle halkımıza sunulan ve insan beslenmesinde, özellikle çocukların gelişiminde ve erişkin insanların sağlıklarının korunmasında sayısız faydaları olan su ürünlerini, sezonunda herkesin bol bol tüketmesini, 2018-2019 Balıkçılık sezonunun tüm balıkçılarımız için bereketli ve bol kazançlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

KAYNAK:

DÜZCE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ

Bu gönderi ne kadar yararlı oldu?

Derecelendirmek için bir yıldıza tıklayın!

Ortalama puanı ! 0 / 5. Oy sayısı: 0

Şimdiye kadar oy yok! Bu gönderiyi ilk değerlendiren siz olun !